Li-ion pillerin ömrünü iki katına çıkartmanın yolu bulunmuş olabilir

Elektrikli otomobil sahipleri, araçlarıyla cicim ayları bitince çok pişman olabiliyorlar zira lityum ion pillerin ömrü hızlı şekilde tükeniyor ve piller eskidikçe daha az enerji depolayabiliyorlar. Ama şimdi bilim insanları, buı pillerin ömrünü iki katına çıkartmanın yolunu bulmuş olabilir.

Li-ion pillerin ömrünü iki katına çıkartmanın yolu bulunmuş olabilir

Uzun süre kullandıktan sonra pili artık efektif şekilde şarj olmayan akıllı telefonlardan hepimiz çok çektik. Şimdi elektrikli otomobil sahipleri de bu sorunu iliklerine kadar yaşıyorlar ve bütün dünya li-ion pillerin ömrünü uzatmanın bir yolunu arıyor. Aslında, bilim insanları bir çözüm bulmuş olabilir.

Bilim insanları, li-ion pilleri şarj derken kullandığımız geleneksel yöntemleri biraz değiştirip yeni bir algoritma kullanarak onların ömrünü iki katına çıkarabileceğimizi düşünüyor.

Pillerin ömrünün iki kat uzaması şu anda dünya için çok güzel bir haber çünkü büyük umutlarla elektrikli otomobil satın alıp yakıt masrafından tasarruf ettiğini düşünen pek çok otomobil sahibi, 2-3 sene sonra 15-20 bin dolarlık pil yenileme faturalarıyla karşılaşınca şok oluyorlar. Pillerin ömrünün iki katına çıkması, hem bu yenileme süresini iki katına çıkarırken hem de pillere olan talebi azaltacağı için pil fiyatlarının da yarı yarıya düşmesinin önünü açacak.

Yeni algoritma Almanya'daki Helmholtz-Zentrum Berlin ve Humboldt üniversitelerinin bilim insanları tarafından geliştirildi. Mevcut algoritma pilleri sabit bir akımla şarj ederken, pillere ulaşan akım elektrotlarda çatlaklar yaratıp pilin ömrünü kısaltır. Yani siz aslında cihazınızı ne kadar bilinçli kullanırsanız kullanın, her şarj pilin içinde çatlaklar oluşturarak ömrünü kısaltmaya devam eder.

Darbeli akım

Bilim insanları bunun yerine şimdi sabit olmayan akım darbeleri kullanmayı öneriyorlar. Bu sayede pillerde çatlamaların çok daha nadir oluştuğu gözlemleniyor. Böylece pil depolama performansını kaybetmeden daha uzun süre dayanabiliyor.

Yeni algoritmanın kullanılmaya başlaması sadece otomobillerin değil, li-ion pilleri kullanan telefonların, tabletlerin, diz üstü bilgisayarların veya diğer elektronik cihazların ömrünün iki kat uzaması anlamına geliyor. Otomobil ve dijital cihaz üreticilerinin bu yeni tekniği hayata geçirmek için üniversitenin kapısını aşındırmaya başladığını tahmin edebilirsiniz.