Altı ay boyunca şarj olmadan gidebilen elektrikli araç Lightyear 0 tanıtıldı

Üzerindeki güneş panelleri sayesinde altı ay boyunca şarja takılmadan kullanılabilen elektrikli otomobil: Lightyear 0 ile tanışmaya hazır mısınız?

Altı ay şarj olmadan gidebilen elektrikli araç: Lightyear 0

Hollandalı otomotiv şirketi Lightyear, geleneksel bir şarj cihazına takılmadan yedi aya kadar çalışabilen güneş enerjili bir elektrikli araç (EV) olan “üretime hazır” Lightyear 0'ı resmi olarak tanıttı.

Altı yıllık araştırma ve geliştirmenin ürünü olan Lightyear 0, 60 kWh'lik küçük bir batarya paketini desteklemek için tavanında ve kaputunda bir dizi kavisli güneş paneline sahip. Şirketin söylediğine göre bu birleşim, otomobile 70km’si yalnızca güneş enerjisinden kazanılan 625km’lik etkileyici bir menzil sağlıyor.

Lightyear 0 güneşe maruz kaldığında kendini şarj ediyor. Yani, geleneksel bir güç kaynağına yeniden takılması gerekmeden önce kısa mesafelerde, yani 70 kilometreden daha kısa mesafelerde aylarca sürülebiliyor.

Doğal olarak, otomobilin güneş panelleri tarafından üretilen güç miktarı tamamen bölgenizdeki güneşe maruz kalma miktarına bağlı, ancak Lightyear, “Hollanda gibi iklimlerde bile… [şarjlar arasındaki bu süre] iki ay ve İspanya veya Portekiz'de yedi aya kadar olacaktır" diyor. Şirket, patentli, çift eğri güneş enerjisi dizilerinin her yıl 11.000 km'ye varan güç üretecek şekilde optimize edildiğini söylüyor.

Ancak pilinin sınırlı boyutu göz önüne alındığında, Lightyear 0'ın özellikle çevik bir araç olmadığını söyleyebiliriz. Yukarıda bahsedilen 60kWh güç paketi, 174 beygir gücü ve 1.269 lb-ft tork sağlıyor ve bu da aracın 0-100kmph hızına yaklaşık 10 saniyede çıkmasını sağlıyor. Hız göstergesi de 160kmph'de sonlanıyor. Tabii ki bu aracın performans rekorları kırmak için tasarlanmadığını belirtmekte fayda olabilir.

Lightyear, 250.000 Euro gibi yüksek bir fiyat ile bu araçlardan 946 adet üretmeyi planladığını söylüyor ve markanın resmi web sitesi aracılığıyla şu anda sipariş vermek mümkün. Bu yüksek fiyatı da göz önüne alındığında, Mercedes, Hyundai, Tesla, Toyota ve hatta Porsche gibi rakiplerinin hız performansını sunmayan araçları ile Lightyear'ın EV pazarını alt üst etmesi beklenmiyor. Ancak yine de, elektrikli otomobillerin potansiyel olarak güneş enerjisiyle güçlendirilmiş geleceğine işaret eden bu araçların oldukça heyecan verici bir yenilik olduklarını söyleyebiliriz.