Linux mu Windows mu? Hangisi daha çevreci?

Yapılan araştırma, Linux'un mu, yoksa Windows'un mu daha "çevreci" olduğunu gösteriyor.

Hangisi daha yeşil?

Çevreye verilen zararların ve alınması gereken önlemlerin çok sık tartışıldığı günümüzde, hangi işletim sisteminin daha "yeşil" olduğunu ortaya çıkartmayı amaçlayan özel bir araştırma yapılmasına da şaşırmamak gerekiyor.

Network World tarafından yapılan araştırmaya göre, Linux kullanan sunucular, Windows Server 2008 kullanan sunuculara göre daha az enerji tüketiyor. Araştırma sırasında Red Hat's Enterprise Linux (RHEL) 5.1, SUSE Enterprise Linux 10 SP1 ve Windows Server 2008'i karşılaştıran araştırma ekibi, bu sistemleri ikisi HP, biri IBM ve biri de Dell imzasını taşıyan 4 üst düzey sunucuda denemiş.

Network World'un araştırma raporunda sonuç şu şekilde özetleniyor: "Araştırmamız Linux'un "yeşil bayrak" taşımayı hak ettiğini gösteriyor. Bazı şartlarda Windows Server 2008'in daha az enerji tükettiğine şahit olsak da, konu güç tasarrufu olduğunda hiçbir işletim sistemi Red Hat's Enterprise Linux'un üzerine çıkmayı başaramadı. "

CHIP Online yorumu:
Yapılan araştırma, teknoloji devlerinin ürünlerinde çevreye duyarlı davranmak zorunda olduklarını gösteriyor. Burada sadece sunucu işletim sistemleri karşılaştırılmış olsa da, müşteriler artık daha "çevreci" teknolojileri tercih etmeleri gerektiğini öğrendiler; ya da en azından öğreniyorlar.

Okuyucu Yorumları