Linux'ta bir ayda ikinci kritik açık!

Tarihin tozlu sayfalarından ortaya çıkan kritik güvenlik açığının kapsamı sizi şaşırtacak...

Linux'ta kritik açık!

Araştırmacılar Linux'taki güvenlik açıklarını ortaya çıkartmaya devam ediyor. Son 8 yılda geliştirilen Linux sürümlerinin büyük çoğunluğunun tamamen ele geçirilmesine izin veren bir güvenlik açığı ortaya çıktı. Linux geliştiricileri derhal kritik bir güncelleme için harekete geçti.

Ortaya çıkan program hatası kernel seviyesindeki işlemlerde yer alıyor. Örneğin Sock_sendpage işlemi dahil edilmeden bırakılırsa soruna yol açıyor. Fonksiyon işaretçisi sock_no_accept gibi ilgili bir yer tutucuya bağlanmak yerine etkinleştirilmemiş bir şekilde kalıyor. Sock_sendpage işaretçiyi her seferinde kontrol etmediği için işletim sisteminde güvenlik açığı oluşuyor.

Güvenlik araştırmacısı Julien Tinnes'in açıklaması şöyle "Kernel kodu boş değerde uyguladığı için güvenlik açığı oluşuyor. Bir saldırgan ilk sayfaya kod yerleştirerek bu kodun kernel ayrıcalıklarıyla çalıştırılmasını sağlayabiliyor." Linux'ta NULL yani boş değer yüzünden oluşan diğer güvenlik açığını, daha önceki haberimizden okuyabilirsiniz. Sonuçta bir ay içerisinde birbirine yakın iki kritik güvenlik açığı ortaya çıkmış oluyor. Araştırmacılar iki açığın bir arada kullanılabildiğini ve Mayıs 2001'den bu yana 2.4 ve 2.6 sürümlerinin tamamının etkilendiğini belirtiyorlar.

Okuyucu Yorumları