Linux'la ilgili yanlış bilinen 6 şey!

Linux hakkında sıkça söylenen, ancak doğru olmayan 6 şey... Hepsi, yazımızda!

Linux hakkında 6 yanlış!

Linux'un çok kullanıcısının olmadığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İşin doğrusu, ücretsiz olarak indirilebilen Linux'u birden fazla şirket kontrol ediyor ve onu kullananların sayısını belirlemek zor bir iş. Üstelik tanıdığınız çoğu arkadaşınız, muhtemelen her gün Linux kullandığının farkına bile varmıyor.

Linux, milyonlarca kullanıcısı olan bir işletim sistemi. Peki Linux'la ilgili doğru bilinmeyen başka neler var?

1. Hobi olarak geliştirildi

Bu kısmen doğru olsa da bugün sayısız firma, ihtiyaçlarını karşılamak üzere Linux'a geçmiş bulunuyor. Bu firmaların birçoğu, geleceği için Linux'a yatırım yapıyor. Linux Foundation ise Linux Torvalds'a çalışmalarını sürdürmesi için ödemede bulunuyor.

2. Kullanımı zor

Linux, bilgisayar programcılarına ve sistem yöneticilerine yönelik bir işletim sistemi olarak tanınıyor. Ancak Linux'u yüklemek için kod yazmayı bilmenize hiç gerek olmadığı gibi, System76, ZaReason gibi bazı firmalar, laptop'larını Linux yüklü olarak satışa sunuyorlar.

3. Doğası gereği güvenli

3. Doğası gereği güvenli

Açık kaynak kodlu olduğu için Linux'un daha güvenli olduğunu duymuş olabilirsiniz. Kaynak kodu daha çok kişi tarafından görüntülenebildiği için açıkların daha kolay yakalanacağı, doğru. Ancak bazı açıklar yıllarca fark edilmeden hayatını sürdürebiliyor. Linux'un masaüstündeki pazar payı düşük olduğundan, zararlılar genellikle Linux'u hedefine almıyor. Ancak veriler, Linux'un "hack'lenemez" olmadığını gösteriyor.

4. Linux çirkindir

Linux ticari bir ürün olmadığından tasarımcıları, onu güzelleştirecek vakti bulamıyorlar. Bu aslında iyi bir şey, çünkü Linux daha az kaynakla çalışabiliyor. Bugünkü Linux dağıtımlarının birçoğu, kullanıcıya daha hoş görünen bir işletim sistemi sunmayı amaçlıyor. Arayüz konusunda birçok seçeneğiniz olduğundan, en azından birini beğenmeniz muhtemel.

5. Linux oyuncular için değildir

PC oyunlarının çoğu Windows'ta çalışırken küçük bir kısmı, Mac'te çalışıyor. Linux'ta çalışanların sayısı ise daha da az. Ancak buna rağmen Linux kullanıcılarını memnun edecek sayıda oyun var.

İlk günlere kıyasla Linux dünyasına birçok şey değişti. Linux grafik sürücüleri artık çok daha iyiyken Steam'i yüklemek oldukça kolay. Linux oyunları sunan başka platformlar da var.

6. Paranızın karşılığını alırsınız

Bunun Linux için doğru olduğunu söyleyemeyiz. Ücretsiz yazılımların bazen ücretliler kadar iyi olmadıkları doğru, ancak Linux'ta VLC ile herhangi bir videoyu çalabilir, GIMP ile fotoğrafları düzenleyebilir, Firefox ile internette dolaşabilirsiniz. Sunucular için önemli yazılımlar üreten Microsoft'a rağmen bazı firmalar, Linux'u tercih edebiliyorlar. Aynısı, bazı programcılar için de geçerli.

Ticari işletim sistemlerinin daha sıkıntılardan arındırılmış ve daha çok cilalanmış oldukları doğru, ancak ücretsiz Chrome OS ve Android, Windows kadar iyiler. Üstelik Chrome OS ve Android, Linux'u temel alıyorlar.

Okuyucu Yorumları