M3 Max'ı unutun: Apple, akıl almaz bir M3 Ultra için çalışıyor

Apple'ın M3 işlemci serisi, üzerinde çalışıldığı söylenen M3 Ultra modeli ile birlikte performans ve gücü bambaşka bir boyuta taşıyacak gibi görünüyor.

M3 Max'ı unutun: Apple, akıl almaz bir M3 Ultra için çalışıyor

Yeni bir habere göre, Apple’ın yaklaşmakta olan M3 Ultra çipi, Mac kullanıcıları için son derece güçlü bir yükseltme sağlayabilir ve Apple’ın bilgisayarlarını şirketin şimdiye kadar piyasaya sürdüğü en iyi Mac’lerden bazılarına dönüştürebilir.

Bloomberg yazarı Mark Gurman, en son Power On bülteninde bu fikri öne sürüyor. Gurman’ın belirttiğine göre M3 Ultra, PC rakiplerini ve Apple’ın geçmişte ürettiği her şeyi geride bırakabilecek “aşırı bir güç düzeyine" sahip olabilir.

Gurman’ın haberi, önceki Apple çiplerinin dört kademeli olduğunu belirtiyor: Giriş seviyesi modeller, Pro, Max ve Ultra modelleri. Ultra sürümü, Max çipiyle karşılaştırıldığında genellikle iki kat CPU ve GPU çekirdeği sayısına sahip oluyor.

Apple’ın en yeni MacBook Pro dizüstü bilgisayarlarında gördüğümüz gibi şu anki en güçlü M3 olan Max çipi, 16 CPU çekirdeği ve 40 grafik çekirdeğine sahip. Eğer M3 Ultra da aynı akımı takip ederek bu çekirdek sayısını iki katına çıkartırsa, 32 CPU çekirdeği ve 80 GPU çekirdeğiyle şimdiye kadar gördüğümüz en güçlü Mac çipini karşımıza çıkartabilir. Bu sayılar, 24 CPU çekirdeği ve 76 GPU çekirdeğiyle şu anda zirvede yer alan M2 Ultra’nın çok üzerinde olacak.

Eğer türünün en iyisi olan bir Mac istiyorsanız, M3 Ultra, üst düzey görevler için olağanüstü bir performans sergileyebilir ve ona verdiğiniz neredeyse her görevi sorunsuz bir şekilde tamamlayacaktır.

M2 Ultra’ya göre en büyük artış bu alanda olduğu için, yoğun görevler söz konusu olduğunda CPU farkı çok daha keskin bir şekilde hissedilebilir. Fotoğraf ve video düzenleme, kod derleme ve matematiksel hesaplamalar gibi işlemlerin tamamı bu CPU artışından faydalanacaktır.

Elbette, tahmin edilebileceği gibi, böyle bir güç ucuza gelmez. M2 Ultra yalnızca Apple’ın en pahalı Mac’lerinde (Mac Studio ve Mac Pro) bulunuyor ve bunların en ucuzu ABD’de 3.999 dolar fiyata sahip olan Mac Studio. Yine de işiniz için bu tür bir yüksek güç performansına ihtiyacınız varsa, istediğiniz sonuçları elde etmenizi sağlayacaktır.

M3 Ultra çipinin tam olarak ne zaman ortaya çıkacağına dair bir bilgi bulunmuyor. Gurman yalnızca Mac’lerin “gelecek yıl içinde” M3 Ultra’yı taşımasını bekleyebileceğimizi söylüyor. Çip önümüzdeki birkaç ay içinde teste girebilir ve bu testler, tam olarak nasıl bir performans bekleyebileceğimizi ortaya koyacak.