Mac Pro, Windows PC'lerden daha mı ucuz?

Mac Pro'nun Windows PC'lerden ucuz olduğunu iddia eden haber, "yılın komedisi" ödülüne aday olabilir

Bu hesaba "şapka çıkartılır!"

Apple'ın, fiyatlarıyla dudak uçuklatan Mac Pro'larının aynı seviyede bir Windows PC'den aslında daha ucuz olduğunu iddia eden bir haber, Apple hayranları tarafından coşkuyla karşılandı. İnternette yayılan bu habere göre Apple, aslında çok daha fazla edecek bir bilgisayarı, "ucuza" satıyordu. Ancak görünen o ki bu haber, gerçek olmaktan çok, komik hesaplamalarla ortaya çıkmış durumda.

Futurelooks editörü Stephen Fung'un yaptığı hesaplamalara göre Apple'ın yeni silindir şekilli bilgisayarı Mac Pro'nun değerlendirmeye aldığı üst düzey bir modeli, ABD'de 9.599 dolara satılıyor. Aynı donanım tek tek toplandığında ve üzerine Windows 8.1 Pro fiyatı eklendiğinde, ortaya çıkan Windows PC'nin sadece maliyeti bile 11.530 dolar. Buna araya girecek vergi ve karlar da koyulduğunda, Fung'a göre Mac Pro, Windows'lu benzer bir PC'den 2.500 - 3.000 dolar kadar daha ucuz.

İlk bakışta kulağa her şey normalmiş gibi geliyor. Ama Fung'un hesaplama yöntemi, tam manasıyla bir "komedi." Fung, bilgisayarın içerisindekileri listelemiş; bir mağazanın broşürünü almış ve parçaların tek tek fiyatını hesaplamış. Bu parçaların Apple veya dev PC üreticilerine geliş fiyatının perakende fiyatından çok daha düşük olduğunu hesaba katmamış. Pek çok bileşenin entegre olduğunu ve bunun maliyeti önemli oranda düşürdüğünü de aklına getirmemiş. Sadece broşürdeki perakende fiyatlarını dikkate almış ve bu saçma karşılaştırmaya imza atmış.

Tüm bu detaylar göz önüne alındığında Windows'lu PC ne kadara çıkardı; orasını bilemiyoruz. Ancak Apple bile kendi ürünlerinin daha pahalı olduğunu kabul ederken ve bunu "kalite farkına" bağlarken, Fung'un neden böyle bir işe giriştiği bilinmiyor. Daha ilginç olanı ise, habere bazı Apple kullanıcılarının "zafer kazanmış" edasıyla yaklaşması...

Okuyucu Yorumları