Mac Satın Alma Rehberi 2015

Hazırladığımız bu satın alma rehberi ile, en doğru Mac'i seçmeniz için sizlere yardımcı olacağız.

Mac Satın Alma Rehberi

Yeni bir Mac satın almak, yeni bir iPhone seçmek kadar kolay değil. Akıllı telefon seçmek için sadece maliyet, renk ve kapasite konularına kafa yormak gerekirken bilgisayar seçimi için taşınabilirlik, güç, hız, depolama, ekran boyutu, çözünürlük ve daha birçok kriteri dikkate almanız gerekir.

Eğer bir masaüstü bilgisayar almaya karar verdiyseniz Mac mini, iMac ve Mac Pro seçeneklerinden birini tercih etmeniz gerekir. Taşınabilir bir bilgisayar düşünüyorsanız MacBook Air, MacBook ve MacBook Pro arasında karar vermeniz gerekecek.

Yeni bir Mac uzun vadeli bir yatırımdır. Yanlış bir tercih yapıp yıllarca buna mahkum olmanızı istemeyiz. Hazırladığımız bu Mac satın alma rehberi ile sizi en mükemmel Mac ile eşleştirmeyi amaçlıyoruz. İlk bölümde 3 masaüstü Mac olan Mac mini, iMac ve Mac Pro'ya göz atacak, ikinci bölümde ise, taşınabilir modeller olan MacBook 12 inç, MacBook Air ve MacBook Pro'yu inceleyeceğiz...

Mac mini

Mac mini

Hepsi bir arada (all in one) PC için iMac, Apple'ın en popüler giriş seviyesi masaüstü bilgisayarı iken, ekransız Mac mini uygun maliyeti ile daha etkin bir seçenek olarak öne çıkıyor. Küçük ve kare bir dizayna sahip olmasıyla birlikte Mac mini herhangi bir masanın üzerine rahatlıkla sığabiliyor. Mini tam olarak bir güç odağı değil ama unlock bir iPhone 5S'den daha ucuz ve iyi bir bilgisayar performansı veriyor.

Mac mini, klavye, monitör ve fare ile birlikte gelmiyor ancak cihaz üzerinde HDMI girişi, bir çift Thunderbolt 2 portu, dört adet USB 3 bağlantı noktası, SDXC kart yuvası ve IR sensör alıcısı bulunuyor. Ürünün giriş seviyesi modeli 1.4 GHz çift çekirdekli Intel Core i5 işlemci, 4 GB RAM ve 500 GB sabit disk özellikleriyle geliyor. Ama fazladan 700 TL ödeyerek cihazın kapasitesini iki katına çıkarabilirsiniz. Yaklaşık %40 oranındaki bu fiyat farkı son derece avantajlı olabilir. Zira Mac mini'yi satın aldıktan sonra bu fiyatı ödeyerek cihazınızın kapasitesini bu derece arttıramazsınız.

Mac mini'nin en yüksek modeli 2,8GHz işlemci ve 5400 RPM spinner yerine Fusion Drive teknolojisi sunsa da, fiyat 3,499 TL seviyelerine yükseldiği için bunu tavsiye etmiyoruz. Bir masaüstü bilgisayar için bu derecede bir harcama yapmayı gözden çıkarmış durumdaysanız, 3,899 TL'ye satın alabileceğiniz giriş seviyesi iMac sizin için daha iyi bir seçim olacaktır.

Mac mini şu an için ülkemizde giriş seviyesi 1,749 TL, orta model 2,449 TL, en yüksek konfigürasyon ise 3,499 TL'lik fiyatlarla tüketicilere sunuluyor.

iMac

iMac

iMac, bir zamanların trendi Bondi Blue CRT günlerinden, şu anki mevcut "jilet" inceliğindeki tasarımıyla her zaman çarpıcı bir model olmayı başardı. Ürünün en ucuz modelinde bile 21.5 inç ekran bulunuyor ve önerilen satış fiyatı 3,899 TL olarak belirlenmiş.

Ürünün baz modeli, işlemci açısından yeterli görünmese de kötü bir giriş seviyesi makine olarak değerlendirilemez. Bu açıdan Mac mini ile karşılaştırılabilir ancak iMac'in 8 GB'lık RAM kapasitesi performans açısından bir adım öne geçmesini sağlıyor. Makine üzerinde HDMI bağlantı noktası bulunmuyor ancak iki adet Thunderbolt portu ve dual-monitor fonksiyonu için Mini DisplayPort çıkışı yer alıyor.

Orta seviyedeki iMac konfigürasyonu, iki kat daha yüksek sabit disk kapasitesi (1 TB) sunduğu gibi Intel'in Iris Pro teknolojisine sahip grafik işlemcisi ile birlikte baz modelde yer alan HD Graphics 5000'den daha yüksek performans vadediyor. Cihazın sahip olduğu 2.7 GHz dört çekirdekli Intel Core i5 işlemci, Turbo Boost ile 3.2 GHz'e kadar artırılabildiği gibi, 8 GB RAM kapasitesi de arka kısımdaki hafıza bölmesiyle kolayca yükseltilebilir. Eğer kısıtlı bir bütçeye sahipseniz bu model satın almanızı önerebiliriz.

Daha büyük ekranlı bir iMac isteyenler için 27 inç seçeneğinin de olduğunu hatırlatalım. Taban konfigürasyon olarak 6,499 TL ödeyerek, 3.2 GHz dört çekirdekli işlemci, 8 GB bellek, 1 TB sabit disk ve 1 GB NVIDIA GeForce GT 755M grafik kartı içeren modele sahip olabilirsiniz. Ancak 7,199 TL gibi bir fiyata Retina 5K ekranlı, daha iyi bir iMac alabileceğinizi göz önünde bulundurursak, bu seçeneğin çok da cazip olmadığını söyleyebiliriz.

Göz alıcı 14.7 milyon piksel ekran, 3.3 GHz işlemci ve AMD Radeon R9 grafik kartıyla sunulan Retina 5K ekranlı iMac paketi, serinin en güçlü cihazı değil ancak satın alınabilecek en mantıklı seçenek olarak görünüyor. Tek başına satın alabileceğiniz 5K monitör için en az 2.000$ ödemeniz gerektiğini ve buna uygun makinenin de maliyet faktörünü göz önünde bulundurduğunuzda, retina iMac'in iyi bir tercih olarak görünmeye başlıyor. Serinin en yüksek modeli ise 3.5 GHz işlemciyle birlikte 8.299 TL'lik bir fiyat etiketiyle satışa sunulmuş durumda.

Mac Pro

Mac Pro

Mac Pro şu anda parayla alınabilecek en ileri seviye bilgisayarlardan biri. Makine, dört çekirdekli Intel Xeon E5 işlemci, çift AMD FirePro grafik kartı ve süper hızlı PCIe tabanlı flash depolama sunmasının yanı sıra kendine özgü 9 inç yüksek silindirik formu ile birlikte, üzerinde bulunduğu masaya muazzam bir uyum sağlıyor.

Ürünün fiyatı depolama ihtiyacı, bellek ve işlemci seçeneklerine bağlı olarak 10,599 TL'den başlayarak 33,500 TL seviyelerine çıkabiliyor. Mac Pro'nun fiyat etiketinin ürün performansı ile eşleştiğini söyleyebiliriz.

MacBook 12 inç

MacBook 12 inç

Öncelikle Apple'ın bu en yeni MacBook modelinin herkese göre olmadığını belirtelim. En hafif ve en küçük dizüstü bilgisayar olarak MacBook Air gibi bir seçenek varken piyasaya sürülen bu ürün, ekstra taşınabilirlik avantajları ile gelirken çeşitli tavizler de verdi. En önemlisi USB 3 ve Thunderbolt 2 portlarının yerini USB-C protokolünün alması oldu. Tek bir kablo ile artık güç, veri ve görüntü iletilebiliyor ancak cihazı kutusundan güç adaptöründen başka bir aparat çıkmıyor. Her halükarda bir USB-C çoklayıcı almak durumundasınız.

Bir de klavye konusu var. Yeni nesil MacBook'un klavye tuşları ise çok daha ince ve esnek olarak yeniden dizayn edilerek kullanıcıların farklı bir deneyim yaşaması sağlandı. Diğer dizüstü bilgisayarlarla aradaki farkı kolayca hissedebileceğiniz bu ürün için karar vermeden önce bir Apple Store mağazasına uğrayarak cihazı denemenizi öneririz.

Bu iki etken ve Apple'ın parlayan logosunun olmayışı sizin için bir sorun teşkil etmeyecekse MacBook oldukça iyi bir seçim olacaktır. Cihaz 1.1 GHz veya 1.2 GHz çift çekirdekli Intel Core M işlemciye sahip olmasına rağmen iMovie, Photos ve hatta Photoshop gibi programları kolaylıkla çalıştırabiliyor. Gümüş, altın ve uzay grisi renkleriyle çarpıcı bir tasarıma sahip olan MacBook, Force Touch trackpadi ve 2304x1440 piksel retina ekranıyla taşınabilir cihazlara getirilebilecek en son teknolojilerle beraber geliyor. MacBook'un uygun fiyatlı modeline 4,299 TL fiyata sahip olabilirsiniz. Başlangıç seviyesindeki makine 8 GB RAM, 256 GB flash depolama birimi ve 9 saatlik pil ömrü sunuyor.

MacBook Air

MacBook Air

Macbook Air'de ilginç bir nokta var. Hala etraftaki en popüler ve iyi bilinen notebook lardan biri olmasına rağmen daha hafif ve ince olan modeli lansmanında "thunder portlarından" bazılarını kaybetti. Bu konuda iki şeyi düşünebiliriz; ya büyük bir bir güncelleme işin içinde ya da yeni bir MacBook üretim hattında, üretimi durdurulacak.

Ama o zamana kadar kimseyi satın almaktan vazgeçiremeyiz. MacBook Air yine size tüm gün pil ömrü, USB 3 ve Thunderbolt portu ve bir SDXC kart yuvası sağlayacaktır. Hatta bir retina ekran veya Force Touch trackpad olmadan da 1.6GHz çift çekirdekli Intel Core i5 işlemci, 4 GB RAM, 128 GB flash sürücüsü ile çok yetenekli bir bilgisayar olduğunu söyleyebiliriz. Ürünün 11 inç ekrana sahip başlangıç modeline 2,999 TL ödeyerek sahip olabileceğiniz gibi 400 TL fark ödeyerek 13 inç modelini de satn alabilirsiniz.

MacBook Pro

MacBook Pro

Adı yüksek fiyatlı bilgisayar olarak önerilebilir, ama MacBook Pro, soyadını paylaşan masaüstü bilgisayardan çok daha fazlasıdır. Bir masaüstü bilgisayar yerine bir yol arkadaşı arıyorsanız tercih etmek isteyeceğiniz seçenek kesinlikle budur.

Ancak, en ucuz modeli önermiyoruz. 2.5 GHz i5 işlemci, 13 inç retina olmayan ekran, 5400 RPM sabit disk ve 7 saatlik pil ömrü ile bu ürün 3,499 TL'lik fiyatıyla hiç de cazip görünmüyor. Bunun yerine 800 TL fark ödeyerek retina ekrana sahip üst sınıf bir MacBook Pro alınabilir. Ayrıca ödeyeceğiniz bu ek ücretle 2 kat fazla RAM, 3 saat ek batarya süresi, Force Touch trackpad ve Iris grafike de sahip olacaksınız. Ancak yüksek depolama seçeneğininden vazgeçeceksiniz. Yine de 500 GB yerine 125 GB flash sürücüye yükseltmiş olmak çok daha lezzetli olacaktır. Ekstra depolama ve birkaç megahertz için daha fazla harcama yapabilirsiniz, ancak çoğu kullanıcı için 4,299 TL'lik model yeterli olacaktır.

Apple'ın üretim hattındaki 15 inç modeli en üst noktadadır. Bu model 2.2 GHz veya 2.5 GHz dört çekirdekli Intel Core i7 işlemci, bir Force Touch trackpad, ve 16 GB ile donatılırken, Final Cut Pro videoları düzenlerken veya GarageBand ile müzik yapıyorken oldukça iyi bir ses getirirsiniz. 6,699 TL'den başlayan bu model küçük kardeşinden daha pahalı ama her kuruşuna değer. Ve 8,399 TL'lik model her zamanki gibi daha iyi depolama ve işlemci getiriyor. Apple ayrıca AMD'nin Radeon R9 M370X grafik kartının içine sıkışmış gözüküyor. Çünkü sadece bu laptop 5K görüntü sağlayabilecek bir güce sahip.

Okuyucu Yorumları