Mars helikopteri Ingenuity'nin son fotoğrafı, neden artık uçamayacağını gösteriyor

Tam 1.000 günlük inanılmaz bir görev süresinin ardından emekliye ayrılan Mars helikopteri Ingenuity'nin Dünyaya ulaşan son fotoğrafı, neden artık uçamayacağını da gözler önüne serdi.

Mars helikopteri Ingenuity'nin son fotoğrafı, neden artık uçamayacağını gösteriyor

NASA’nın Ingenuity helikopteri, 72. uçuşunu sert bir acil inişle tamamladı ve yerden yaklaşık 3 metre yüksekte uçarken keşif aracı Perseverance ile teması kaybetti. İletişim tekrar kurulsa da NASA, neredeyse 1.000 günlük hizmetin ardından Ingenuity’nin son uçuşunu yaptığını ve görevin bittiğini doğrulayan görüntüler gördüklerini duyurdu. Bu son görüntüler artık internette de paylaşıldı ve durumun Ingenuity için gerçekten iyi gözükmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Keşif aracının aksine bu küçük helikopter selfie çekemiyor ve Perseverance da şu anda helikopterin fotoğrafını çekemeyecek kadar uzakta. Ancak ekip, helikopterin pervanelerini incelemek için güneş ışığını kullandı ve meydana gelen sorunu helikopterin gölgesinde tespit etmeyi başardı. Bu görüntülere göre pervane kanadı hasar görmüştü. 18 Ocak’ta konumunu belirlemek için havada asılı kaldığı 72. uçuş, Ingenuity’nin son uçuşuydu.

Ayrıca NASA, helikopterin Aralık ayında 70. uçuşunda yaklaşık 12 metre yükseklikten çektiği, dalgalanan kum tepelerinin inanılmaz yeni bir fotoğrafını da paylaştı. Bu fotoğraf, helikopterin üzerinden geçtiği en geniş kumlu araziyi gösteriyor.

Bir görevin sona ermesi üzücü olsa da, Ingenuity’nin gerçekten olağanüstü bir kariyere sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Ingenuity, başka bir gezegende uçan ilk araçtı ve aslında sadece 30 gün içerisinde beş planlı test uçuşu için tasarlanmış bir prototipti. Ancak o kadar iyi çalıştı ki Perseverance’ın araştırma ortağı oldu ve keşif aracının önünde ilerleyerek keşfedilecek arazinin kuşbakışı görüntülerinin çekilmesini sağladı.

Bu “küçük helikopter” toplamda iki saatten fazla uçtu ve 17 kilometreden fazla yol kat etti. En fazla 24 metre yüksekliğe ulaşarak planlamada beklenenin yaklaşık beş katına kadar yükselmeyi başardı. Ingenuity, gerçek anlamda diğer gezegenlerde çalışacak araçlar için bir öncü oldu ve sağladığı bilgiler sayesinde artık daha fazla keşif aracı geliştiriliyor.