Kameraya yakalandı: Mars'ta Güneş tutulması işte böyle görünüyor

Mars'ta yaşıyor olsaydık Güneş tutulması nasıl görünürdü? NASA'nın Perseverance keşif aracının yakaladığı yeni görüntü, bu sorunun cevabını veriyor.

Mars'ta Güneş tutulması işte böyle görünüyor

Dünya'daki güneş tutulmaları yuvarlak görüntülerden oluşur. Güneş yuvarlaktır; Ay yuvarlaktır. Mars'ta ise durum biraz daha farklı gibi gözüküyor.

NASA'nın Perseverance keşif aracı, kızıl gezegenin patates şeklindeki ayı Phobos güneş diskinin düzensiz bir bölümünü kapatarak güneşi kestiği bir güneş tutulmasının görüntülerini yakaladı.

Uzay meraklıları tutulmayı keşif aracı tarafından 18 Kasım'da çekilen ham görüntülerde gördüler. Gezegen bilimcisi Paul Byrne, görüntüyü “bir göze” benzetti.

Görüntü işleyici Kevin Gill, çekimleri Phobos'un güneş boyunca hareket ettiğini gösteren kısa bir videoda bir araya getirerek Dünya'daki bizlere, Mars yüzeyinde bir tutulmanın nasıl görüneceğine dair iyi bir fikir verdi.

Phobos, Mars'ın yörüngesindeki iki uydudan biri. Yüzeyi kraterler ve oluklarla dolu ve en geniş yeri sadece 27 kilometre. Bu ay, muhtemelen bir gün stresten yok olmasına yol açacak bir yolda Mars'a oldukça yakın bir yörüngede dönüyor. Ancak bu yok oluş muhtemelen milyonlarca yıl sonra gerçekleşecek.