Süper Kahraman Oyunlarının Yeni Zirvesi Olarak Gösterilen Marvel's Spider-Man 2 Nasıl? İşte Marvel's Spider-Man 2 İncelemesi!

Heyecanla beklenen Spider-Man 2 çıktı! Peki, Spider-Man 2 nasıl bir oyun ve süper kahraman oyunlarının yeni zirvesi iddiasını taşıyabiliyor mu? İşte Peter Parker ve Miles Morales’in birlikte oynandığı Spider-Man 2 hakkında bilmeniz gerekenler ve Spider-Man 2 incelemesi!

Marvel's Spider-Man 2 İnceleme

Süper kahramanlar arasında en popüler karakterlerden biri kuşkusuz Spider-Man. Peter Parker ile New York’un kötülerine karşı ağlarımızı örüyorken, serinin ara macerasında şehre yeni bir “öğrenci” katılmıştı hatırlarsanız -ki bu Miles Morales’ten başkası değil.

Kim bu Miles Morales diyecek olursanız, aslında Marvel evreninde yeri olduğunu ve Marvel’ın, Ultimate Evren’i içinde yer verdiği bir alternatif olduğunu söyleyerek bu kısmı hemen geçebiliriz. Bir önceki DLC’te Miles ile Peter’ın tatilde olduğu süreçte New York’u korumuş ve karakterin “stajyerlik” süresini tamamlamıştık. Şimdi geldiğimiz nokta ise, Miles’ın Peter’ın yetenekli ekürisi olarak işe başladığı Spider-Man 2.

Spider-Man 2’de her şey 2’ye katlanıyor diyebiliriz. Ana karakterlerimiz kadar, şehir de büyümüş ve pek tabii ki ana kötülerimiz de boş durmamışlar. Yeni oyunda bizi bir dizi zorlu boss bekliyor ve hikaye de bu ölçüde gelişiyor. Yani heyecan, aksiyon, eğlencenin dozu bu oyunda arşa değmiş ve tüm bunlar Marvel's Spider-Man 2’yi, “süper kahraman oyunlarının yeni zirvesi” olarak rahatlıkla anılabilecek bir yapım haline getiriyor.

Hem serinin önceki oyunlarından hem evreni takip edenlerin yakından tanıyacağı, Sandman, Mr. Negative, Shocker, Scropion, Lizard yeni oyunda karşımıza çıkıyor çıkmasına ancak bu defa şehirde daha büyük bir bela var ki, bu sadece bize musallat değil. Kraven adıyla da bilinen The Hunter, hem bizim hem büyük kötülerin peşinde. Öyle ki, Mr. Negative’i Kraven’e kaptırmamak için mücadele ettiğimiz bir sahne hayal edin...

Öte yandan bu oyunda Spider-Man hikayesinin evrimine de tanıklık ediyoruz. Venom ve inanılmaz sembiyot kuvveti ile tanışan Peter’ın hem ona karşı olan hem kendine karşı olan mücadelesine tanık oluyoruz ve Miles’ın da olaya dahil olmasıyla birlikte işler büyüyor.

Spider-Man 2’nin genel hikaye anlatımını ve bunun oyunun aksiyonu içine yedirilmesini başarılı bulduğumuzu söyleyelim. Aksiyonla beraber kendini ilgiyle takip ettiren hikaye, yan görevlerde karşımıza çıkan karakterler ve onların hilayesiyle birleşerek derinleşiyor. The Flame isimli tarikat görevleri de bunlardan biri. Şehir de bir o kadar büyük olunca, yan görevler de fazlasıyla geniş. Bunların bazıları kendini tekrar eden yapıda olsalar da (özellikle araba durdurma görevleri) oyunda geçirdiğiniz süreyi artırması bakımından oynanışı destekliyor. Elbette benzer görevleri arka arkaya yaparsanız bir noktadan sonra bayabilrsiniz, fakat dengeli dağıttığınızda her şey göze hoş geliyor. Kaldı ki görev dağılımını dengeli yapmanız, karakterlerinizin güçlenebilmesi adına bilhassa önemli.

Oynanış ise muhteşem keyifli. Spider-Man 2’de Peter’ın yanı sıra Miles ile de oynuyoruz. İkisinin de yetenekleri ve kıyafetleri birbirinden ayrı. Ama bunun yanında 2 karakter için ortak bir yetenek ağacı da mevcut. Hikaye bakımından da oynanış olarak da karakter değiştirerek yolunuza devam ediyorsunuz.

Oynanış sistemi bir önceki oyunun sistemini koruyor, fakat yeni özellikleri ekleyerek daha iyi hale getiriyor. Özellikle eklenen yeni yetenekler, yeni kıyafetler ve yeni dövüş araçları ile yeni mekaniklerimizin olması oyunun tansiyonunu büyük ölçüde artıyor, yerinizde 2 dakika duramıyorsunuz, durmak istemiyorsunuz. Bilhassa oyuna getirilen Web Wings ve Parry yetenekleri en önemli yenilikler arasında.

Web Wings ile artık Spider-Man’in kanatları var. Yani artık New York’ta sadece ağ atarak sallanmıyoruz, Web Wings ile örümceğimizi kanatlandırarak havada süzülüyoruz da ki bu çok keyifli bir eklenti olmuş açıkçası. Şehre bunu destekleyen platformlar da kurulmuş; kimi binaların tepesinde sapan noktaları kimi gökdelenlerin arasındaki da hava koridorları var. Yani oyun boyunca aklınıza kolay kolay hızlı seyahati kullanmak gelmiyor. Öte yandan bunun karakter gelişimi için de büyük katkısı var, zira karakterlerinizi geliştirmek için bol bol gadget parçalarına ihtiyacınız oluyor, bunları da çevredeki yan görevlerde buluyorsunuz.

Bir diğer yetenek olan Parry ise oyunun dövüş mekaniklerinini geliştiriyor. 2 kademeli olarak çalışan Dodge’un yanı sıra Parry ile de düşmanlarınıza ek hasar verebiliyorsunuz. Kullanması aşırı keyifli ve dövüş anlarında kullanabileceğiniz daha bir dizi saldırı yöntemi varken, bunun da kervana katılmış olması bir hayli sevindirici.

Bu arada yeni oyunda bol bol öleceğinizin garantisini verebilirim. Özellikle daha önceki oyunlardan dolayı düşmanları hafife alıyorsanız. Zira bırakın kaslı düşmanları, minik çeteler bile oldukça agresif davranıyor. Hem yetenekleri hem gereçleri gelişmiş; öte yandan çevre unsurlarını da kullanıyorlar. Yani örümcek dürtülerinize bu oyunda daha fazla ihtiyacınız olacak.

Pek tabii ki PlayStation 5’e de ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Özellikle mevzu bahis örümcek duyusu olunca, Dualsense kalitesini burada konuşturuyor. Spider-Man ile attığınız her adımda DualSense’in geri bildirimleri ile besleniyorsunuz. Çalışmakta olan bir makinenin yanına yaklaştığınızda da, çevrede ağ otarak dolaştığınızda da sürekli kararında titreşimlerle sizi oyunun içine dahil ediyor. Dövüş anlarındaki aksiyonu ve gelen sesli uyarıları saymıyoruz bile. DualSense’in dokunmatik menüsünü bu oyunda daha etkin şekilde kullandığınızı da söyleyelim.

Sadece DualSense yeteneği yok tabii. PlayStation 5’in grafik gücü de bu oyunda kendini parlatıyor. Oyun görsel açıdan çok zengin duruyor, hem çevre detayları hem karakter modelleri fazlasıyla güzel. Fidelity ve Performance modlarımız da yerli yerinde çalışıyor. Ve pek tabii ki SSD... Spider-Man 2 de Ratchet & Clank: Rift Apart kadar hızlı bir oyun ve teknik tarafta da bu hıza ayak uyduracak şekilde optimize edilmiş. Yükleme süresi diye bir şey yok, karakter geçişleri fevkalade hızlı ve “boyut” atladığımız anlarda da bunun yansımasını görmek mümkün. Yani teknik tarafta da her şey yerli yerinde.

Sonuç

Açıkçası Spider-Man 2, son dönemde oynadığımız açık ara en keyifli oyun oldu. Serinin takipçileri kuvvetle muhtemel oyunu çoktan aldılar. Ancak hala almadıysanız ve fiyatından dolayı şüpheleriniz arsa, pişman olmayacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Her şeyiyle dolu dolu bir yapım olmuş. Günlük stres atma ve eğlence ihtiyacını karşılamasının yanı sıra hikaye örgüsü bakımından da tadında bir yapım. Düşman çeşitliliği açısından olduğu gibi oynanış mekanikleriyle bunu desteklemesi de eğlence çıtasını yükseliyor.

CHIP Notu: %95

KÜNYE

Tür: Aksiyon / Macera
Platform: PlayStation 5
Dağıtımcı: Sony Interactive Entertainment
Geliştirici: Insomniac Games
Web: www.playstation.com