Snapdragon 8 Gen 2'ye MediaTek'tek yeni rakip: Dimensity 9200+ ortaya çıktı

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 artık rakipsiz değil: MediaTek, özellikle oyun telefonu hayranlarını heyecanlandıran yeni Dimensity 9200+ işlemcisini tanıttı.

Snapdragon 8 Gen 2'ye MediaTek'tek yeni rakip

Birçok oyun telefonunda karşımıza çıkan Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 2 çipine MediaTek kendi yanıtını bulmuş gibi gözüküyor: Geçtiğimiz yılın üst düzey donanımının güncellenmiş bir sürümünü piyasaya sunmak.

Şirket, özellikle oyunlarda fark edilecek iyileştirmelere sahip yeni Dimensity 9200+ SoC’yi (çip üzerinde sistem) tanıttı. Genel hız yükseltmelerinin arasında ana Cortex-X3 çekirdeği (3,05 GHz’den 3,35 GHz’e), üç Cortex-A715 çekirdeği (2,85 GHz’den 3 GHz’e) ve dört Cortex-A510 verimlilik çekirdeği (1,8 GHz’den 2 GHz’e) bulunuyor. Daha da önemlisi şirket, Immortalis-G715 grafiklerini yüzde 17 oranında artırdığını söylüyor ve bu yüzden, daha önce zorlukla oynanabilen oyunların daha akıcı olması beklenebilir.

Dimensity 9200+, TSMC’nin en yeni 4 nanometre işlemi kullanılarak üretiliyor, potansiyel olarak pil ömrünü uzatabilir ve daha ince telefonların üretilmesine izin veriyor. WiFi 7 desteği, AI işleme birimi ve görüntü sinyali işlemcisinde değişiklik bulunmuyor ancak bu kısımların halen oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, WiFi 7 halen tamamlanmış bir standart değil ve onu destekleyen yönlendiriciler oldukça nadir.

Dimensity 9200+ kullanan telefonlar yolda

Bu çipi temel alan ilk telefonları çok yakında görmemiz mümkün. MediaTek, ilk Dimensity 9200+ telefonlarının bu ayın sonlarında piyasaya sürülmesini bekliyor, ancak şimdilik müşterilerinin isimleri açıklanmış değil.

Yine de, bu yenilemenin yeterli olup olmadığı sorusu henüz cevabını bulamadı. Snapdragon 8 Gen 2, normal 9200'e göre yalnızca ufak bir üstünlüğe sahip, bu nedenle daha yüksek saat hızına sahip 9200+ avantaj sağlayabilir. Ancak, Qualcomm’un da hiçbir şey yapmadan beklemeyeceği ve kendi güncellemesini sunacağı kesin.

Yine de, mobil oyuncular için bu çipin piyasa sürülmesi önemli bir olay olabilir. Sağlam bir rakibinin bulunması, Qualcomm’a Android oyun dünyasında daha fazla yenilik yaratmak için daha fazla sebep verecektir. Bu da hem telefonlarda daha fazla çeşitliliğe hem de daha agresif fiyatlandırmaya yol açabilir.