Bir dönemin popüler dosya paylaşım sitesi Megaupload'un yöneticilerine ödül gibi ceza

Bir dönemin en çok kullanılan dosya paylaşım sitelerinden biri olan MegaUpload'un iki eski yöneticisi, hapis cezası almaktan kurtulamadı. Ama bu ceza, aslında onlar için bir ödül olarak da kabul edilebilir.

Megaupload yöneticilerine ödül gibi ceza

Megaupload, 2000’li yılların ortalarında kesinlikle bir korsan içerik yuvası değildi; amacı büyük dosyaları paylaşmayı kolaylaştırmaktı. Ama bu durum kısa sürede korsan içeriğin de paylaşılmaya başlanmasıyla değişti.

Federallerin 2012'de siteye el koymasının ardından bazı yöneticiler hakkında soruşturma açılmıştı. Ve şimdi, Yeni Zelanda'da bir mahkeme, Megaupload'un ilk yöneticilerinden ikisini korsanlığı ve fikri mülkiyet hırsızlığını kolaylaştırdıkları iddiasıyla iki yıldan fazla hapis cezasına çarptırdı.

Mathias Ortmann ve Bram van der Kolk sırasıyla 2,7 ve 2,6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aslında bu başlarına gelebilecek en iyi sonuçtu, çünkü ABD’nin iade talebine karşı on yılı aşkın süredir mücadele ediyorlardı ve organize suç da dahil olmak üzere çok daha ciddi suçlamalarla karşı karşıyaydılar.

Dahası, Yargıç Sally Fitzgerald, Ortmann'ın bir çocuk beklemesi ve van der Kolk'un annesinin rapor edilen hastalığı nedeniyle her iki adamın da cezalarını Ağustos ayına kadar erteledi. İkili başlangıçta 10 yıla yakın hapis cezasıyla karşı karşıyaydı, ancak suçlarını kabul ederek ve FBI ile suçluların iadesini önleyen bir anlaşma yaparak bu cezayı indirmeyi başardılar.

Megaupload ile en yakından ilişkili kişi olan Kim Dotcom ise halen ABD'ye iade edilmemek için mücadele ediyor. Geçen yıl eski arkadaşlarını ve ortaklarını iade edilmekten kurtulmalarını tebrik etmişti. Ancak mücadelesine devam edeceğini, çünkü sanık arkadaşlarının aksine maruz kaldığı adaletsizliği kabul etmeyeceğini söylemişti. Ve burada bahsi geçenlerden ikisinin, FBI ile işbirliği yapmayı kabul eden Ortmann ve vam der Kolk olduğu çok açık.