Meta, Microsoft ve Amazon'dan Google'ın harita egemenliğine karşı dev ortaklık

Google'ın harita alanındaki hakimiyetine Meta, Microsoft, Amazon ve diğerleri yeni girişimler ile “dur” demeye hazırlanıyor.

Meta, Microsoft ve Amazon'dan Google'a karşı" harita ortaklığı"

Meta, Amazon Web Services (AWS), Microsoft ve navigasyon şirketi TomTom, Linux Vakfı ile ortaklaşa şekilde Google'ın harita dünyasındaki hakimiyetine meydan okuyabilecek yeni bir harita girişimini başlattı.

Kısa süre önce başlatılan Overture Maps Foundation, üyelerin katkıda bulunabileceği, şirketler ve uygulamalar arasında kullanabileceği açık veritabanlarıyla yeni harita ürünlerinin geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, şehir planlama departmanlarından ve OpenStreetMap gibi açık kaynaklı projelerden halihazırda var olan açık verileri de kullanacak.

Şu anda girişimi yürüten sadece 4 şirket olsa da, vakıf diğer işletmeleri ve toplulukları da katılmaya davet etmeyi planlıyor.

Linux Vakfı İcra Direktörü Jim Zemlin bir basın açıklamasında "Fiziksel çevreyi ve dünyadaki her topluluğu haritalamak, bunlar büyüyüp değişse bile, tek bir kuruluşun üstesinden gelemeyeceği kadar karmaşık bir iştir," derken, "Sektörün bunu herkesin yararı için yapmak üzere bir araya gelmesi gerekiyor” diye de belirtiyor.

Bu tür haritalama ve konum verileri, bir dizi aygıt ve uygulamaya güç sağlamak için gerekli. Bunlar arasında örneğin fitness takip cihazları gibi IoT cihazları, otonom arabalar, lojistik uygulamaları ve hatta Meta'nın milyarlarca yatırım yaptığı metaverse için teknoloji yer alıyor.

Meta Haritalar Mühendislik Direktörü Jan Erik Solem, "Fiziksel çevrenizi anlayan ve ona uyum sağlayan sürükleyici deneyimler, geleceğin somutlaştırılmış interneti için kritik önem taşıyor," diye konuşurken, şunları da söylüyor: "Birlikte çalışabilir açık harita verileri sunarak Overture, yaratıcılar, geliştiriciler ve işletmeler tarafından inşa edilen açık bir metaverse için temel oluşturuyor."

Yeni girişim aynı zamanda yeni haritalama ürünleri oluşturmayı daha hızlı ve kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Örneğin, geliştiricilerin genellikle birden fazla kaynaktan gelen harita verilerini entegre etmeleri gerekir ki bu da zaman ve para gerektiriyor. Vakıf bu sorunu, birden fazla kaynaktan gelen harita veri setlerini birleştirmek ve hatta farklı ama ilgili veri setlerini birbirine bağlamak için ücretsiz ve basit bir yol sunarak ele alıyor.

Vakıf aynı zamanda dünya çapında bu kadar çok kişinin ortak çabasının sık sık güncellenen daha doğru verilere yol açacağını umuyor. Linux Vakfı Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Projeler Genel Müdürü Mike Dolan'ın VentureBeat'e söylediği gibi, bu önemli çünkü "güvenilir ve modern haritalar olmadan diğer ürün, hizmet ve yetenekleri geliştiremeyiz."

İlk veri setlerinin 2023'ün ilk yarısında yayınlanması planlanıyor, ancak bina ve yol detayları gibi sınırlı, temel bilgileri içerecek. Ancak vakıf, zaman içinde rotasyon ve navigasyon ve 3D bina verileri gibi daha fazla veriyle geliştirmeyi amaçlıyor.