Meta'dan, İsrail - Filistin çatışması gerekçesiyle yeni karar

İsrail - Filistin çatışmasında yaşananlar için "gizli sansür" uyguladığı iddia edilen Meta, yorumlar hakkında yeni bir karara imza attığını duyurdu.

Meta'dan, İsrail - Filistin çatışması gerekçesiyle yeni karar

Meta, İsrail - Filistin çatışmasına ilişkin Facebook’ta kullanıcıların varsayılan yorum ayarlarını geçici olarak değiştiriyor. Şirket, bir güncellemede, “bölgedeki insanları potansiyel olarak hoş karşılanmayan veya istenmeyen yorumlardan korumak” amacıyla bu değişikliği yaptığını söyledi.

Değişiklikle birlikte, “yeni oluşturulan herkese açık Facebook gönderilerine” yapılan yorumlar kullanıcının arkadaşlarıyla veya “yerleşik takipçileriyle” sınırlı olacak. Herkese açık olarak görüntülenebilen Facebook gönderileri varsayılan olarak herkesin yorumlarına açık olduğundan dolayı, bu karar biraz alışılmadık bir adım olarak dikkat çekiyor. Meta, değişikliğin yerini veya kaç Facebook hesabının etkileneceğini belirtmedi ancak bunun geniş anlamda “bölgedeki insanlar” için geçerli olacağını söyledi.

Şirket, tüm Facebook kullanıcılarının, konumlarına bakılmaksızın yorumlarını sınırlandırma olanağına sahip olduğunu ve bu ayarın artık varsayılan olarak etkin olduğu kullanıcıları bilgilendireceğini ekledi. Ayrıca Meta, bunun Facebook kullanıcılarının yorumları toplu olarak silmelerini kolaylaştırdığını ve “normalde Akıştaki gönderilerin altında ilk bir veya iki yorumu görüntüleyen özelliği devre dışı bıraktığını” söyledi.

Meta, profil kilitleme aracını bölgedeki Facebook kullanıcılarına da sunacağını söyledi. Bu özellik, kullanıcıların profillerinin daha önce herkese açık olan bazı kısımlarını gizlemelerine olanak tanıyor ve arkadaş olmayanların profil fotoğraflarının tam boyutlu sürümünü görmesini engelliyor.

Gazze'ye gizli sansür iddiaları

Bunların yanı sıra şirket, içerik denetleme uygulamalarının, çatışmayla ilgili paylaşım yapan bazı hesapları haksız yere engellediği yönündeki iddialara da yanıt verdi. Hafta sonu boyunca bazı kullanıcılar, Gazze’deki koşullarla ilgili içerik yayınladıklarından veya devam eden çatışmanın Filistinlileri nasıl etkilediğine dikkat çektiklerinden dolayı Instagram’da “gizli yasaklama” ile karşılaştıklarına inandıklarını bildirdi.

Meta sözcüsü Andy Stone, şirketin Hikayelerin ve yeniden paylaşılan diğer gönderilerin küresel olarak görünürlüğünü etkileyen bir hata keşfettiğini ve düzelttiğini söyledi. Çarşamba günü şirket, sorunların Hikayelerin erişimini önemli ölçüde azalttığını doğruladı. Meta, “Bu hata, yalnızca İsrail ve Gazze’de olup bitenler hakkında paylaşım yapmaya çalışan insanları değil, dünya genelindeki hesapları eşit şekilde etkiledi ve içeriğin konusunun bu sorunla hiçbir ilgisi bulunmuyordu” dedi. Ayrıca şirket, kullanıcıların Facebook’ta kısa bir süreliğine canlı yayın yapmasını engelleyen başka bir küresel sorunu da düzeltti.

Meta tarafından hazırlanan bir rapora göre, Gazze Şeridi’nde son kez büyük bir şiddet olayının yaşandığı Mayıs 2021’de Facebook’un moderasyon uygulamaları Filistinlilerin ifade özgürlüğü hakkını ihlal etti. Rapor, Meta’nın sistemleri ve içerik incelemecilerinin Filistin Arapçası dilinde yazılan gönderileri değerlendirirken daha düşük bir doğruluk oranına sahip olduğunu ve bunun da önemli sayıda kullanıcının hesaplarına “yanlış uyarılar” almasıyla sonuçlandığını ortaya çıkardı.