Metallica'dan dev yatırım: Plakların yükselişine kayıtsız kalamadılar

Ünlü metal grubu Metallica, yıllardır beraber çalıştığı plak şirketinin büyük ortağı olarak plakların yükselişine kayıtsız kalmadığını kanıtladı.

Metallica, plakların yükselişine kayıtsız kalamadı

Plak satışlarının CD satışlarını bile geride bırakarak yeni bir altın çağa giriş yaptığı günümüzde, yatırımcılar da bu duruma kayıtsız kalamıyor. Bu yatırımcılardan biri de ünlü müzik grubu Metallica.

Metallica, ABD'deki en büyük ve en önemli plak şirketlerinden biri olan Furnace Record Pressing'in çoğunluk hissesini satın aldı.

Vinil plaklar, müzikseverler arasında yeni bir yükseliş yaşıyor. Metallica, 2016'daki Hardwired…To Self-Destruct'tan bu yana yeni bir albüm çıkarmamış olsa da, Billboard verilerine göre 2022'de 387.000'den fazla plak sattı. O yıl, ABD'de en çok satılan albüm listesinde altıncı sırada yer alarak 2021'deki 337.000 albüm satışını geçmeyi başardı. Metallica'nın Furnace için ödediği fiyat açıklanmadı ancak grubun üyeleri artık Furnace'in yönetim kurulunda yer alacak.

Metallica'nın yedi yıl aradan sonra ilk albümünü önümüzdeki birkaç hafta içinde çıkarması bekleniyor ve bu albüm ile 2023'te grubun çok daha fazla plak satışına ulaşacağı tahmin edilebilir.

Metal grubu, uzun yıllardır 1996 yılında Virginia'da kurulan Furnace Record ile çalışıyor. Variety tarafından bildirildiği üzere plak şirketi, 2014'ten bu yana Metallica'nın Kill 'Em All ve Ride the Lightning gibi birçok klasik ve efsanevi albümün lüks kutulu set versiyonları da dahil olmak üzere beş milyondan fazla albümünü üretti. Stranger Things'in en son sezonunun da satışlarda büyük bir rol oynadığı ve birçok hayrana Master of Puppets'ın kendi plak versiyonunu almaları için ilham verdiği tahmin ediliyor.

Bütün bu satışlar ve müzik piyasasının durumu, grubu Furnace'e yatırım yapmaya teşvik etmiş gibi görünüyor. 2022'de Metallica'nın kapsamlı kataloğundan yaklaşık 900.000 plak üretildi ve grubun yeni yatırımıyla bu sayının muhtemelen artacağı tahmin edilebilir. Grubun solisti ve gitaristi James Hetfield'ın söylediğine göre hedefleri, hayranların “gelecekte yüksek kaliteli kayıtlara sürekli erişime sahip olmaları.

Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği'nin yakın tarihli raporuna göre, 2022 yılında, son otuz yıldır ilk defa plak satışları CD satışlarını geçmeyi başardı. Yıl boyunca 33 milyon CD satılırken, 41 milyon plak satışı gerçekleştirildi.