Büyük ümitlerle ve iddia ile tanıtılmıştı; daha piyasaya çıkmadan iptal ediliyor

Meta'nın büyük iddialarla tanıttığı iki kameralı akıllı saati, daha piyasaya bile çıkamadan tarihin tozlu raflarındaki yerini alıyor.

Büyük ümitlerle tanıtılmıştı; çıkmadan iptal ediliyor

Bloomberg'in bildirdiğine göre Meta, iki yerleşik kameralı akıllı saatini geliştirmeyi durdurdu. “Milan” kod adlı cihazın, 2023 baharında yaklaşık 349 dolar fiyatla piyasaya sürülmesi planlandığı bildiriliyordu. Bu iptalin sebebinin, teknik sorunların yanı sıra Meta'daki genel maliyet düşürme çalışmaları olduğu söyleniyor.

Apple Watch da dahil olmak üzere çoğu akıllı saat şu anda hiçbir kameraya sahip değil, bu nedenle Meta, iki kameranın bulunmasının giyilebilir cihazını rekabetçi bir pazarda farklılaştırabileceğini umuyordu. Bu kameraların ilki görüntülü aramalarda kullanılmak üzere küçük bir ekran çentiği içinde yer alan 5 megapiksellik ön kamerayken, saat bilekten ayrıldığında fotoğraf çekmek ve video çekmek için altına yerleştirilmiş 12 megapiksel kamera bulunacaktı.

Meta'nın bu ikinci kamera ile saatin bilekten sinir sinyallerini alma becerisine müdahale eden sorunlarla karşılaştığı bildiriliyor. Meta, cihazın yalnızca normal bir akıllı saat olarak hizmet etmekle kalmayıp, aynı zamanda ayrı artırılmış gerçeklik (AR) gözlükleri ve diğer metaverse girişimleri için bir kontrolör olarak hareket edebileceğini umduğundan dolayı bu sorun büyük bir öneme sahip. Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir blog yazısında Meta, sinir sinyallerini almak ve bunları elektromiyografi olarak bilinen bir teknikle dijital girdiler olarak kullanmak için bileğe takılan cihazları kullanmaktan bahsediyordu.

Şirket, o sırada yayınladığı yazıda "Bilekten geçen sinyaller o kadar net ki EMG [elektromiyografi] sadece bir milimetrelik parmak hareketini anlayabilir. Bu, girdinin zahmetsiz olabileceği anlamına gelir. Nihayetinde, sadece bir parmağınızı hareket ettirme niyetini hissetmek bile mümkün olabilir” diyordu.

Ayrıca bu giyilebilir cihaz, GPS, hücresel bağlantı, aktivite takibi, müzik çalma ve WhatsApp ve Instagram gibi Meta hizmetleriyle entegrasyon gibi tipik akıllı saat özellikleriyle de dolu olacaktı. Ekip, saatin bir şarjla 18 saatlik pil ömrü sunmasını hedefliyordu. Geçtiğimiz yıl itibariyle Meta, kamera olarak kullanılmak üzere sırt çantası gibi nesnelere bağlanmasına izin verecek aksesuarlar oluşturmak için diğer şirketlerle birlikte çalışmak isteğini belirtmişti.