Methuselah: Bu ağaç, antik uygarlıklar Dünyada gezinirken bile şu anki yerinde duruyordu

Methuselah adı verilen bu ağaç, antik uygarlıklar Dünyada hüküm sürerken bile şu an durduğu yerde duruyordu. Peki bu gerçek, onu Dünyanın en yaşlı ağacı yapmak için yeterli mi?

Bu ağaç, antik uygarlıklar Dünyada gezinirken bile şu anki yerinde duruyordu

Dünyamız hızla değişirken, zamana karşı direnebilecek neredeyse hiçbir şey yok gibi gözükebilir. Ancak, en azından insanlar tarafından hedef alınmayan ağaçlar bu konuda oldukça başarılı görünüyor. Hatta Eski Mısırlılardan beri varlığını koruyan bir ağaç bile bulunuyor.

İncil’de 969 yıl yaşadığı söylenen Nuh peygamberin dedesi Methuselah’ın (Metuşelah) adıyla anılan bu çamın, en az 4.789 yıl ile çok daha yaşlı olduğu düşünülüyor. Hatta bu ağacın Dünya’daki en yaşlı ağaç olma ihtimali yüksek.

Methuselah, Kaliforniya'nın Sierra Nevada bölgesi ile Nevada sınırı arasında, Inyo Ulusal Ormanı’nda bir yerde bulunuyor. Ancak tam konumu, zarar görmemesi için gizli tutuluyor.

Methuselah’ın bir üyesi olduğu çam türünün (bristlecone) özellikleri, yaşayan en eski organizmalar arasında yer almalarını kolaylaştırıyor. Bu ağaç grubu, ekstremofiller olarak bilinen, aşırı hava şartlarına ve kuru topraklara sahip bölgelerde yaşayan ağaçlardır. Ancak bütün bunlara dayanabilen bu ağaç türünün büyümesi oldukça uzun bir zaman alıyor.

Bu ağaçlar mümkün olduğu kadar fazla su alabilmek için dallanmış, sığ köklere sahip olarak zorlu koşullara uyum sağlamışlardır. Ayrıca yoğun reçineli gövdeleriyle haşere istilasına karşı da sağlam bir dirence sahiptirler.

Methuselah'ın rakibi: “Büyük Büyükbaba”

Ancak “Dünyanın En Yaşlı Ağacı” unvanı için yarışan tek ağaç Methuselah değil. Bu unvanın son zamanlardaki en yakın adaylarından biri “Büyük Büyükbaba” olarak adlandırılan dev bir selvi ağacı oldu.

Şili’nin güneyindeki eski bir ormanda bu ağacı bulan bazı araştırmacılar, ağacın 5.000 yaşın üzerinde olduğuna inanıyor, bu da onun unvanını Methuselah’tan kayda değer bir farkla alabileceği anlamına geliyor. Ancak ağacın yaşının tahmin edilme biçimi, bu konuda bazı soru işaretleri olduğu anlamına geliyor.

Tipik olarak bir ağacın yaşı, ağacın çekirdeğinden bir numune alınarak ve halkalarının analiz edilmesiyle tahmin edilir. Araştırmacılar Jonathan Barichivich ve Antonio Lara, Büyük Büyükbaba’ya bunu yapmaya çalıştılar ancak tam ortasına ulaşamadılar. Bunun yerine yaşını tahmin etmek için diğer ağaçlardan alınan örnekleri kullanan istatistiksel modellemeyi kullandılar.

Bu yöntemin klasik yöntemlerden farklı olmasından dolayı Methuselah, eskisinden biraz daha zorlu bir şekilde de olsa şimdilik unvanını koruyor.