Microsoft, 28 yılın ardından bir dönemi kapatmaya hazırlanıyor

Microsoft en ikonik programlama araçlarından birini ortadan kaldırıyor: VBScript için yolun sonu göründü.

Microsoft, 28 yılın ardından bir dönemi kapatmaya hazırlanıyor

Microsoft, programcılar için bir dönemin sonuna işaret eden bir kararla, 2024'ün ikinci yarısında VBScript’i sonlandırma planlarını doğruladı. VBScript, ilk olarak isteğe bağlı bir biçimde sunulacak, ancak daha sonra Microsoft, aracı Windows’un gelecekteki sürümlerinden tamamen kaldıracak.

Microsoft program yöneticisi Naveen Shankar, yaptığı duyuruda daha modern, verimli ve gelişmiş seçeneklere geçiş için desteğin sonlandırılmasına karar verildiğini söyledi.

VBScript olarak bilinen Visual Basic Scripting Edition, 1996 yılında Microsoft tarafından hafif bir programlama dili olarak sunulmuştu, ancak o zamandan beri PowerShell ve JavaScript gibi alternatifler daha iyi olduklarını kanıtladılar. Shankar da JavaScript ve PowerShell gibi daha güçlü ve çok yönlü kodlama dillerinin sunduğu daha geniş yeteneklerle modern web geliştirme ve otomasyon görevleri için daha uygun olduklarını belirtti.

İlk aşamada VBScript, Windows 11 sürüm 24H2’de isteğe bağlı özelliklerin arasında sunulacak ve varsayılan olarak etkinleştirilecek. Microsoft’un 2027’de başlamasını beklediği Aşama 2’de araçlar varsayılan olarak kapatılacak.

Son aşama için herhangi bir zaman aralığı verilmedi, ancak Shankar, VBScript kullanıcıların o zamana kadar PowerShell veya JavaScript gibi önerilen diğer alternatiflere geçmiş olmalarının beklendiğini söyledi.