Microsoft, Apple Silicon işlemcili Mac'lerde Windows 11 kullanma onayını verdi

Artık Windows 11'i, Microsoft'un da onayı olacak şekilde, Apple Silicon işlemcili Mac'lerde sorunsuz bir şekilde çalıştırmak mümkün.

Microsoft, Apple Silicon işlemcili Mac'lerde Windows 11 kullanma onayını verdi

Bildiğiniz gibi Apple Silicon işlemcili Mac'lere Windows kurmak için Parallels Desktop veya benzeri bir uygulama kullanmak gerekiyor. Ancak bu noktada hiçbirinin resmi bir desteği olmadığından kullanıcılar seçim yapmakta zorlanıyor. Ancak Microsoft, yeni yaptığı duyuruyla artık Windows 11'in onaylanmış yöntemlerle ARM tabanlı Mac cihazlarında çalıştırılabileceğini duyurdu.

MacBook üreticisi olan Apple, 2020 yılı itibarıyla cihazlarında Intel işlemcilerden ARM işlemcilere geçiş yaptı. Ancak bu değişiklik, Microsoft'un Windows işletim sistemlerini kullanmak isteyen Mac kullanıcılarının ortada kaldığı anlamına geliyordu. Intel işlemcili Mac cihazlarda kullanıcılar elbette daha rahattı. Zira Mac'lerine istedikleri işletim sistemini yükleyip Windows'u çalıştırabilen Boot Camp adlı çoklu önyükleme yardımcı programına başvurabiliyordu. Ancak Apple silikon işlemcili cihazlara sahip kullanıcılar, uyumsuz olduğu için Boot Camp'i kullanamadı. Bu yüzden çeşitli emülatör veya sanallaştırma gibi çeşitli yardımcı programlar kullanmak zorunda kaldılar.

Evet, piyasada pek çok sanallaştırma programı var, dolayısıyla seçim yaparken kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz. Ancak Microsoft, yeni yaptığı açıklamayla bunun için kullanılabilecek en iyi yöntemleri duyurdu.

Microsoft, destek web sitesinde M1, M2 veya M3 çipleri ile çalışan Mac cihazlarına sahip bir kullanıcının makinelerinde Windows 11 kullanmasını sağlayan 2 yönteme resmi desteğini veren bir yazı yayınladı. Bu yöntemler ise Windows 365 Cloud PC (Microsoft'un kendisi tarafından sunulan bir hizmet) ve Parallels.

Kullanıcılar Parallels Desktop'un sürüm 18 veya 19'unu yükleyerek mevcut işletim sistemi içinde bir sanal makine oluşturabiliyor Ancak Windows 11 işletim sisteminin ARM sürümlerinin, kullanıcının belirli donanımları, oyunları ve uygulamaları çalıştırmasını etkileyen sınırlamalara sahip olduğu açıklanıyor. Bununla birlikte, bu geçici çözüm, kullanıcıların donanım hızlandırma, birçok multimedya teknolojisi ve daha pek çok Windows 11 özelliğine erişmesini sağlıyor.

Microsoft'un şirket içi çözümü olan Windows 365 Cloud PC ise Mac kullanıcılarının tam kapsamlı ve kişiselleştirilmiş bir Windows 11 sürümü kullanmalarını sağlıyor.

Windows 365 Cloud PC , katmanlı sanallaştırma, sanal Windows 11 işletim sistemi içinde emülatör desteği ve daha birçok Parallels'in sahip olmadığı özellik sunuyor. Elbette Microsoft, Windows 11'i özellikle bunun için tasarlanmış bir bilgisayarda kullanmanızı öneriyor.

Bazı Mac ve MacBook kullanıcıları cihazlarında Windows çalıştırma fikrine sıcak bakmasa da Windows 11 programlarını test etmek veya şu anda yerel Mac desteği olmayan uygulamaları kullanmak isteyen kişiler için sanallaştırma oldukça önemli, bu nedenle Microsoft'un bunu kabul ettiğini ve istemeden de olsa destek sunduğunu görmek güzel.