Microsoft, hava durumu tahmininde yeni dönemi başlatıyor

Microsoft, Start ekibinin 30 günlük hava durumu tahminlerinde doğruluk oranını artıracak yeni bir yol bulduğunu duyurdu.

Microsoft, hava durumu tahmininde yeni dönemi başlatıyor

Hava tahmini izleme şirketi ForecastWatch, Mart 2023 tarihinde Microsoft Start hava durumu geliştirme ekibini “Dünyanın en doğru küresel tahmin sağlayıcısı” olarak tanımladı. Ancak görünene göre Microsoft Start ekibi bu unvanla yetinmek istemiyor. Microsoft, ekibin hava durumunu 30 gün öncesine kadar tahmin etmenin daha doğru bir yolunu bulduğunu duyurdu.

Bing blogunda paylaşılan gönderide Microsoft, Start ekibinin Cornell Üniversitesi’ndeki arXiv sitesinde yeni bir orta vadeli tahmin modeli hakkında bir makale yayınladığını söylüyor. Bu yeni modelin, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) tarafından kullanılan mevcut modelle nasıl karşılaştırıldığını gösteriyor. Başka bir deyişle yeni Microsoft sistemi, tahminlerini sunmak için beş farklı yapay zeka modelinin ve üç derin öğrenme mimarisinin kullanımını birleştiriyor.

Microsoft, bu yapay zeka modellerinin onlarca yıllık hava durumu verilerini alarak, günümüzdeki tanıdık kalıpları bulabileceklerini ve gelecekte neler olacağını tahmin edebileceklerini söylüyor.

Şu ana kadar Microsoft, sıcaklık hatalarını ölçmeye yönelik yöntemlerinin, ECMWF tarafından kullanılanlardan bir haftalık hava durumu tahminlerinde yüzde 17 ve dört haftalık tahminlerde yüzde 4 oranında daha doğru olduğunu söylüyor. Şirket, 30 günlük hava durumu tahminleri için bu modeli Microsoft Start modellemesine ekleyecek.