Microsoft Surface RT testte!

Microsoft'un Windows RT ile gelen tableti Surface'i test ettik... Test raporumuz içeride!

Microsoft Surface RT testte!

Microsoft, kendi üretimi olan ilk tableti ile yeni adımlar atıyor: İlk defa bir Windows'lu tablet ARM teknolojili işlemci kullanıyor. Microsoft'un ürettiği tablette Nvidia'nın Tegra 3 platformu 2GB RAM ile desteklenmiş. Windows 7 kullanan tüm eski tabletler Intel işlemciye sahipti. ARM cihazlar için Microsoft özel bir Windows sürümü olan Windows RT'yi hazırladı.

Windows RT, Kutucuklu arayüzü aynı olduğu için PC ve dizüstülerde bulunan Windows 8'e benziyor. PC ve dizüstülerde ücretli olan Office programları, Windows RT'de dokunmatik Word, Excel, PowerPoint ve OneNote sürümleri ile önyüklü olarak, ücretsiz geliyor. Tabi Microsoft'un bu yaptığı hayırsever bir bağış gibi gözükse de, masaüstü ya da dizüstünüzde çalışan klasik x86/x64 program ve araçların Windows RT'ye kurulamadığı göz önüne alındığında daha iyi anlaşılıyor. Tablete sadece Microsoft Store'da bulunan uygulamalar kurulabiliyor. Tabi bu dükkan, Apple'ın App Store'u ve Google'ın Play Store'u ile kıyaslanınca sunduğu uygulama sayısı bakımından çok geride kalıyor; en azından şimdilik...

Sistemin çalışması çok hızlı: Hiçbir takılma olmadan uygulamalar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Üstelik YouTube videoları bile Surface'e problem çıkarmıyor. Fakat yine de aynı anda pek çok uygulama çalıştırdığınız zaman ufak takılmalar meydana geliyor.

İyi kalite, kusursuza yakın ekran

İyi kalite, kusursuza yakın ekran

Surface, 680 gram ağırlık ve 9.3mm incelik ile Apple'ın iPad 4'ü ile benzer ağırlık ve incelikte. Bağlantı için microHDMI ve USB 2.0 portu bulunuyor. Tegra 3 yongaseti USB 3.0 desteklemediğinden hızlı veri transferi için bir güncelleme de yapılmayacak.

UMTS ya da LTE'li bir modeli henüz planlanmadığından internete tek bağlanma seçeneği Wi-Fi. 64GB hafızası olmasına rağmen sadece 45GB'ı kullanılabilir durumda, çünkü 8GB işletim sistemi ve önyüklü uygulamalara, 5GB ise kurtarma araçlarına ayrılmış. Android ve iOS 2GB'lık boyutlarıyla çok daha avantajlılar. Ne var ki, microSD kart ile Surface'in hafızası kolaylıkla artırılabiliyor.

10.6 inç ekranı 1366x768 piksel çözünürlük sunuyor. Ekran hem pratikte hem de testlerde kendini kanıtladı: Geniş görüş açısına ve muazzam renk çözünürlüğüne sahip; ayrıca dama tahtası kontrast oranı (147:1) ve maksimum parlaklık değeri (m2'ye 350candela) çok iyi. Dokunmatik ekran girdilere çok çabuk ve keskin tepki veriyor. Tüm diğer tabletler gibi Surface'in de ekranı yansıma yapıyor.

7saat 38 dakika kesintisiz video ve 7 saat 26 dakika kesintisiz batarya ömrü sunan Surface RT hem video, hem de web gezinti testlerimizden çok iyi skorlar almayı başardı. Bataryanın tam olarak dolması ise 3 saat 3 dakika alıyor.

Aksesuarlar ile Ultrabook...

Aksesuarlar ile Ultrabook...

Microsoft, takılıp çıkartılabilen QWERTY klavyeyi de 2 farklı biçimde ve kılıf olarak tablete getiriyor. "Touch Cover" adından da anlaşılacağı gibi, dokunmatik bir yüzeyi klavye olarak sunuyor ve bu klavye sadece 3 mm inceliğinde. "Type Cover" ise 5mm inceliğinde ve hareketli tuşları sayesinde gerçek yazma hissini sağlıyor. Tuşlar sadece kapak açıkken çalışıyor. Microsoft, bu sayede tableti elinizde taşırken istemsiz yazımların önüne geçtiklerini söylüyor. Pratikte "Type Cover" oldukça kullanışlı, iyi bir yazma hissine sahip ve bir dizüstü klavyesinden farklı hissettirmiyor. Fakat "Touch Cover" için aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil, kısa yazışmalar için uygun olsa da uzun yazılar için "gerçek" bir klavye tavsiye ediyoruz.

Klavyeyi tablete tutturma mekanizması zekice tasarlanmış: Hantal bir kilit bağlantı noktası yerine manyetik bağlantı tercih edilmiş. Tabletin kasası alüminyum alaşım olduğu için sağlam bir bütünlük sağlanıyor. Genel olarak bakıldığında işçilik Apple'ın en son iPad'i ile aynı düzeyde.

32GB'lık en ucuz model, klavyesiz 480 euro'dan (yurt dışı) alıcı buluyor. Bizim test ettiğimiz 64GB'lık model ise "Type Cover" ile 750 euro (yurt dışı) civarında...

Sonuç ve alternatif

Sonuç ve alternatif

Surface RT ile birlikte Microsoft, tablet dünyasına başarılı bir giriş yapıyor. İşletim sistemi dokunmatik ekran için uygun ve akıcı tepkiler veriyor; ara sıra ufak takılmalar meydana geliyor. Uygulama dükkanı rakiplerine kıyasla boş, fakat tabi bu durum zamanla değişecektir. Pek çok kullanıcının PC ve dizüstülerden aşina olduğu programların çalışmaması ve çoğunun bulunmaması ise sinir bozucu.

Yazılım olarak şikayet edecek pek bir şey yok. Çok hafif sayılmasa da pil ömrü, ekran ve taşınabilirliğin iyi olması farkı kapatıyor.

Şu anda yeni Windows RT işletim sistemini kullanan tek tablet Microsoft'a ait. Fakat yakında Asus ve Samsung da yeni cihazları piyasaya sürecek. Yine de, uygun fiyata iyi pil ömrüne, kaliteli ekrana ve hızlı işletim sistemine sahip bir tablet arıyorsanız, Android 4 işletim sistemli pek çok uygun alternatif bulabilirsiniz...

Tüm test sonuçları ve detaylı teknik özellikler tablosu, bir sonraki sayfada...

Tüm test sonuçları ve teknik özellikler

Tüm test sonuçları ve teknik özellikler

.

Okuyucu Yorumları