Microsoft'tan hareket algılayan klavye!

Her şeyi akıllısı oluyor da klavyenin neden olmasın? İşte Microsoft'un yeni "akıllı" klavyesi!

Microsoft'tan akıllı klavye!

Microsoft'un araştırma bölümü, temel el hareketlerini algılayabilen bir klavye geliştirmiş durumda. Böyle bir klavye tabii ki, dokunmatik ürünler ile klasik giriş yöntemleri arasındaki giderek büyüyen uçurumu küçültebilir.

Toronto'daki Computer Human Interaction (CHI) konferansında gösterimi yapılan prototip klavyede 64 farklı algılayıcı bulunmakta. Bu algılayıcılar ile, örneğin klavyenin üzerinden sağa veya sola doğru el geçirilerek Windows 8'in yan menüleri açılabiliyor.

Microsoft kıdemli araştırma mühendisi olan Stuart Taylor'ın söylediğine göre klavyenin asıl amacı, kullanıcıların yazı yazarken ve emir girişlerini kullanırken, ellerini klavyenin üstünde veya çok yakınında tutmalarını sağlamak. Bazı el hareketleri, Alt+Tab gibi sık kullanılan komutların yerini alabilmekte.

Taylor'ın söylediğine göre, kullanıcılar için, el hareketlerini kullanmak, karmaşık komutlara nazaran daha kolay. Dokunmatik ekranlarda hareket tanıma özelliği, fotoğraflar arası geçiş yapmak veya menüleri çağırmak için sıklıkla kullanılan bir özellik. Bazı fareler bile hareket tanıma özelliğine sahip durumda. Ancak klavyeler büyük oranda klasik giriş yöntemlerine sadık kaldılar.

Taylor'un söylediğine göre, Toronto'da çok azının çalışıyor olmasına rağmen, Microsoft'un klavyesi pek çok hareketi algılayabilmekte ancak farelerin yerini almak üzere tasarlanmış değil.

Takım, bu projenin üzerinde yaklaşık olarak bir buçuk yıldır çalışıyordu ve hareket algılama özelliğini geliştirmeye devam edecekler. Şu anda klavyede bulunan algılayıcılar çiftler halinde bulunuyor. Bu algılayıcılardan ilki kızıl ötesi ışınlar gönderirken diğeri bu ışınları algılıyor. Başka bir deyiş ile Kinect'in çalışma sisteminden çok da uzak bir teknoloji kullanılmıyor.

Tabii ki proje halen geliştirme aşamasında olduğu için henüz bir market planlaması söz konusu değil.

Okuyucu Yorumları