Microsoft ve AMD'den dev ortaklık: Yapay zeka işlemcileri için kolları sıvadılar

Teknoloji dünyasının iki büyük devi olan Microsoft ve AMD, yapay zeka işlemcileri üretmek için bir araya geliyor. Peki bu ortaklık ortaya nasıl bir sonuç çıkartabilir.

Microsoft ve AMD'den dev yapay zeka ortaklığı

Nisan ayında, The Information'dan gelen doğrulanmamış bir raporda Microsoft'un Athena kod adıyla, özellikle üretken yapay zeka sunucularına güç sağlamak için kendi bünyesinde bir işlemci geliştirdiği iddia edilmişti. Şimdi başka bir medya kuruluşundan gelen yeni bir rapor, Microsoft'un bir yapay zeka çipi geliştirmek için AMD ile iş birliği yaptığını iddia ediyor.

Bloomberg'in isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, Microsoft'un AMD'nin YZ çip pazarına girmesi için finansal destek verdiği iddia ediliyor. Buna karşılık AMD'nin de Microsoft'a şirket içi Athena AI işlemcisinin yapımında yardımcı olduğu ve çip üzerinde halihazırda birkaç yüz kişinin çalıştığı bildiriliyor. Ancak AMD ve Microsoft bu haberleri doğrulamış değil.

Eğer bu haber doğruysa, AMD'nin Microsoft'un Bing Chat ve diğer yapay zeka hizmetlerine güç veren sunuculardaki H100 gibi işlemcilerle şu anda rakibi NVIDIA'nın hakim olduğu yapay zeka pazar payının peşinden gitmeye çalıştığı anlaşılıyor. Microsoft ayrıca NVIDIA'nın çözümlerine bağımlı kalmamak için kendi yapay zeka çiplerini üretmek istiyor gibi görünüyor.

Elbette Microsoft ve AMD donanım ortaklıkları söz konusu olduğunda eski dostlar. Xbox One, Xbox Series S ve Xbox Series X oyun konsolları özel AMD çiplerini taşıyor. Bu pencereden bakıldığında, yeni bir ortaklık yapmış olmaları gayet mümkün gibi görünüyor.