AMD, yeni Ryzen 7000 X3D işlemcileri için gözünü Microsoft ve Windows 11'e dikti

Microsoft ve AMD, Ryzen 7000 X3D CPU'ların Windows 11'de oyunları daha hızlı çalıştırmasını istiyor ve bu amaçla birlikte çalışmaya başladılar bile.

AMD, yeni Ryzen 7000 X3D işlemcileri için gözünü Windows 11'e dikti

AMD ve Microsoft, üst düzey Ryzen 7000 X3D işlemcilerin yeni tasarımının Windows 11'de yeterince iyi çalışmasını ve oyun oynamak için yeterince hızlı olmasını sağlamak için iş birliği yapıyor. AMD son olarak CES fuarında üç X3D işlemci tanıtmıştı: Ryzen 7 7800X3D, Ryzen 9 7900X3D ve 7950X3D (sırasıyla 8, 12 ve 16 çekirdekli).

Yeni iki Ryzen 9 modeli iki CCD'ye sahip, yani işlemci çekirdeklerini taşıyan iki ayrı yongacık var; bu CCD'lerden yalnızca birinin üzerinde aslında 3D V-Cache belleği bulunuyor. İlk CCD, oyun oynamak veya önbelleğin avantajlı olacağı diğer uygulamalar için kullanılabilirken, diğer CCD (üzerinde hiçbir şey olmayan "çıplak" yongacık) daha yüksek saat hızına sahip olabilir, bu da önbelleğin o kadar önemli olmadığı görevlerde avantajlar sunuyor.

Bu yeni tasarım oldukça karmaşık ve yazılım cephesinde de desteklenmesi gerekiyor. Ve görülen o ki, AMD tam olarak bunu yapıyor. Firma Microsoft ile ortak bir çalışma yürüterek Windows 11 için optimizasyonlar geliştiriyor. Hedef, önbellekten faydalanacak olan oyunların sistem tarafından belirlenmesi ve onlara uygun bir şekilde performans artırımının işletim sistemi seviyesinde sağlanması.

Bir başka ilginç yenilik de yeni Ryzen X3D modellerinin Precision Boost Overdrive ve Curve Optimizer kullanarak performansı artırıyor olması. Bu seçenekler orijinal 3D V-Cache CPU için mümkün değildi ve hala Zen 4 modellerinde kullanılamıyor.

Intel Alder Lake ile hibrit teknolojisini getirdiğinde Microsoft'un Intel'in yeni işlemci tasarımları için ayarlamalar yapmak zorunda kaldığını da unutmamalıyız. Şimdi aynı şeyi AMD için yapıyor gibi görünüyor. Elbette bu işbirliğinin meyvelerini vermesi ve doğru bir şekilde çalıştığından emin olmak için bir süre beklememiz gerekiyor.

AMD’nin ne kadar başarılı olduğu, üst düzey Ryzen 7000 X3D işlemcilerin Şubat ayında piyasaya sürüldüklerinde bir dizi oyunda gerçekte nasıl performans gösterdiğinde görülecek. AMD henüz paylaşmadığı için V-Cache modellerinin fiyatlarını henüz bilmiyoruz.