Microsoft ve Meta,'dan, Metaverse için herkesi şaşırtan ortaklık açıklaması

Microsoft ve Meta, Metaverse için güçlerini birleştireceklerini duyurdu. Bu iş birliğinin içinde Xbox oyunlarından Windows'a kadar hemen her şeyi Metaverse'e taşımak var.

Microsoft ve Meta,'dan, Metaverse için herkesi şaşırtan ortaklık

Microsoft ve Meta, geçtiğimiz yıl büyük bir rekabete hazırlanıyor ve metaverse çalışmalarının geleceği için çatışmak üzere gibi görünüyordu. Ancak şimdi her iki şirket de insanların nasıl çalışacakları ve hatta sanal gerçeklikte nasıl oynayacakları konusunda işbirliği yapmak için yeni bir ortaklık kurduklarını duyurdu. Bu ortaklık, Microsoft'un en büyük hizmetleri olarak sayılabilecek Teams, Office, Windows ve hatta Xbox Cloud Gaming’in Meta'nın Quest VR başlıklarına taşınması ile başlayacak.

Microsoft ve Meta'nın güçlerini birleştirdiği bu ortaklığın büyük bir sürpriz olduğunu söyleyebiliriz. Ama sonuçta Microsoft, Teams'i ve diğer üretkenlik deneyimlerini yetenekli bir VR başlığına getirme fırsatı görüyor ve Meta, büyük metaverse planında önemli bir ortak bulmuş oluyor.

Yeni Quest Pro ve Quest 2 başlıklarında Teams deneyimi, Teams’in Meta'nın kendi Horizon Workrooms desteğini alacak ve Microsoft'un Teams için Meta'nın avatar sistemini uyarlamasını içerecek. Meta CEO'su Mark Zuckerberg duyuru sırasında “İnsanlar doğrudan Workrooms'tan bir Teams toplantısına katılabilecekler. Bu cihazlar arası, ekranlar arası deneyimin geleceğin sanal ofisinin temeli olacağını düşünüyoruz" dedi.

Ancak geleceğin sanal ofisi sadece toplantılardan ibaret olmayacak. Microsoft, Windows'un tam sürümlerini cihazlara aktarmak için şirketin platformu olan Windows 365'i Quest'e getiriyor.

Ayrıca Microsoft, Aşamalı Web Uygulamaları (PWA) teknolojisi aracılığıyla Office uygulamalarının 2B sürümlerini Quest'e getiriyor. Bu uygulamalar Office'in VR için tasarlanmış tam gelişmiş 3D sürümleri olmayacak, ancak kurumlarda yeterince VR isteği olması durumunda Microsoft'un bunları gelecekte uygun bir şekilde uyarlayacağı kolaylıkla tahmin edilebilir.

Xbox Cloud Gaming, Xbox Game Pass Ultimate abonelerinin oyun akışı yapmasına izin vererek Quest VR başlıklarına da geçecek. Xbox oyunları için yerel bir VR deneyimi kadar kapsayıcı olmayacak olsa da, Quest başlığına yansıtılan dev bir ekranda bir Xbox kontrol kolu ile oynayabileceksiniz.

Yine de bu açıklamanın en önemli noktası, Meta ve Microsoft arasındaki bu yakın ve olağandışı ortaklık. İkili Teams for Meta Portal cihazları ve SharePoint ve Outlook için bazı entegrasyonlar üzerinde geçmişte işbirliği yapmış olsa da, on yıldan uzun bir süre önce Windows Phone'daki derin Facebook entegrasyonundan bu yana ikili arasında gördüğümüz ilk büyük ortaklık.

Microsoft'un HoloLens başlığını ve Kinect hareket kontrol cihazını geliştiren ekiplerin yöneticisi olan Alex Kipman’ın pek çok tartışma ardından bu yılın daha erken dönemlerinde şirketten ayrıldığı düşünülürse, bu yeni ortaklığın önemi daha da artıyor. HoloLens 3’ün geleceğinin şüpheli olması ile beraber, bu ortaklık Microsoft’un gelecekte bir üretici olmaktansa yazılım tarafına yönelmeyi amaçladığını gösteriyor olabilir.