Microsoft ve OpenAI, 100 milyar dolarlık bir süper bilgisayar geliştiriyor

Yeni bir iddiaya göre, Microsoft ve OpenAI, yapay zeka modellerini hızlandıracak 100 milyar dolarlık bir süper bilgisayar geliştiriyor olabilir. Bu bilgisayarın ismi bile belli: Stargate...

Microsoft ve OpenAI, 100 milyar dolarlık bir süper bilgisayar geliştiriyor

The Information Friday'in haberine göre Microsoft, OpenAI'nin yeni nesil yapay zeka sistemlerine güç sağlamak için "Stargate" adı verilen 100 milyar dolarlık bir süper bilgisayar geliştirme planları yapıyor.

Stargate'in, Microsoft ve OpenAI'nin Amerika Birleşik Devletleri genelinde birkaç süper bilgisayar geliştirme planının beşinci ve son aşaması olduğu bildiriliyor. Ayrıca bilgisayarın dünyanın en büyük ve en gelişmiş veri merkezlerinden biri olacağı söyleniyor. Birkaç yüz dönüm arazi kaplayabileceği ve 5 gigawatt'a kadar güç gerektirebileceği belirtilen bilgisayarın, OpenAI eğitimi ve ChatGPT-4'ten daha gelişmiş yeni yapay zeka modellerinin çalıştırılması için çok önemli olduğu düşünülüyor. Stargate'in 2028 gibi kısa bir sürede kullanıma hazır hale gelmesi bekleniyor.

Stargate ismi, Mısır'da bulunan yıldızlararası bir ışınlanma cihazını konu alan 1994 yapımı bir bilim-kurgu filminden geliyor. Geçit, Kurt Russel ve James Spader'ın köleleştirilmiş insanları güçlü bir sahte tanrıdan kurtarmak zorunda oldukları uzak bir gezegene açılıyor. OpenAI ve Microsoft'un yapay zeka süper bilgisayarına ilham kaynağı olan Stargate'in resmi fragmanında "Geçmişin anahtarı, geleceğin kapısı, keşfin geçidi" yazdığı görülüyor.

Stargate'in yapımı büyük ölçüde OpenAI'ın GPT-5 olduğu söylenen ve The Information'ın 2025'in başlarında tanıtılacağını bildirdiği bir sonraki büyük yapay zeka güncellemesini yapıp yapamayacağına bağlı. Ayrıca OpenAI'nin 2023'te "Arrakis" adlı yeni bir yapay zeka projesini hayata geçiremediği bildiriliyor, bu da şirketin inovasyonunun yavaşlıyor olabileceğinin bir işareti ve büyük ölçüde mevcut süper bilgisayarların sınırlamalarından kaynaklanıyor.

Stargate, Sam Altman'ın neden bu denli yüksek maliyetli bir yapay zeka çip fabrikası kurduğunun cevabı olabilir. Bu ölçekte bir yapay zeka süper bilgisayarı oluşturmanın en büyük sınırlayıcı faktörü, her şeye güç sağlamak için Nvidia GPU'larını temin etmek. Nvidia'nın çipleri yapay zeka hype döngüsü boyunca yetersiz kaldı, ancak Altman ve Microsoft'un girişimleri benzeri görülmemiş bir avantaj yaratabilir.