Microsoft, Windows 10 kullanmaya devam etmek isteyenlerden yüzlerce dolar alacak

Microsoft, Windows 10'dan Windows 11'e geçiş yapmayan ama güvenlik güncellemeleri almaya devam etmek isteyenlerden yüzlerce dolarlık ödemeler almaya hazırlanıyor.

Microsoft, Windows 10 kullanmaya devam etmek isteyenlerden yüzlerce dolar alacak

Microsoft çok uzun yıllar önce geliştirdiği Windows XP'den vazgeçmek istemeyen kullanıcılar nedeniyle zor yıllar geçirmişti ve bu deneyimden ders çıkaran yazılım devi artık "eski" Windows'ları düzenli olarak öldürüyor. Ama yeni Windows sürümüne geçmek istemeyenlere "ücreti mukabilinde" güvenlik güncellemeleri satmaya devam ediyor.

Microsoft 'un 14 Ekim 2025 tarihinde Windows 10 desteğini keseceğini bir süredir biliyorduk. Salı günüyse Microsoft, eski işletim sistemi için güvenlik güncellemelerini almaya devam etmenin ticari kuruluşlara ne kadara mal olacağını açıkladı.

Her yıl yüz binlerce dolarlık ödeme

Salı günü yayınlanan bir blog yazısına göre Microsoft, güvenlik güncellemelerinin ilk yılı için cihaz başına 61 dolar ücret alacak. Bundan sonraki her yıl fiyat iki katına çıkacak. İkinci yıl 122 dolar, üçüncü yıl 244 dolar ve dördüncü yıl 488 dolar olacak ve bu şekilde devam edecek. Dolayısıyla, Windows 10'u güvenli bir şekilde kullanmaya devam etmek size bir servete mal olabilir. Ofislerinde binlerce PC kullanan dev şirketler için bu maliyet her yıl yüz binlerce dolarlık bir ödeme demek.

Bu Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri genellikle yalnızca eski Windows işletim sistemlerini kullanan kuruluşlara sunuluyor, ancak yakında ilk kez tüketicilere de sunulacak. Microsoft, halen Windows 10 kullanan çok sayıda kişi nedeniyle bu abonelik programını genişletiyor. Windows kullanıcılarının yaklaşık %70'i hala Windows 10 kullanıyor.

Bunun bir nedeni de milyonlarca eski bilgisayarın Windows 11'i çalıştıramıyor olması. Microsoft, en yeni işletim sistemini desteklemek için gereken tüm sistem gereksinimlerini listeliyor. Örneğin, Windows 11'e yükseltmek için sisteminizin en az 4 GB RAM'e ve 64 GB depolama alanına sahip olması gerekiyor. Bu, Windows 10'un 1 GB RAM ve 16 GB depolama alanı gereksinimlerinden sonra çok büyük bir kaynak isteği ve herkesin bilgisayarı bu imkanları sağlayamıyor. Sağlasalar bile, TPM 2.0 zorunluluğu işi bozuyor

Microsoft şimdi milyonlarca kişisel kullanıcısına da "Windows 10 güvenlik güncellemeleri almak istiyorsan şu kadar para ödemeniz lazım" teklifleri gönderecek. Milyonlarca kullanıcı içinden 5-10-20 dolar yıllık ücretler ödemeyi tercih edecek fazla sayıda kullanıcı çıkacaktır. Microsoft buradan da güzel paralar kazanacak gibi görünüyor.