Microsoft, Windows 11'e yapay zeka ile desteklenen "kendi DLSS'sini" getiriyor

Microsoft, Windows 11'e yapay zeka destekli "Süper Çözünürlük" adında yeni bir özellik getiriyor. Peki bu özellik ne işe yarıyor?

Microsoft, Windows 11'e yapay zeka ile desteklenen "kendi DLSS'sini" getiriyor

En son yayınlanan Windows 11 ön izleme derlemesi, Microsoft'un bu yılın ilerleyen dönemlerinde Windows 11'in 24H2 sürümünde (ya da ondan sonra gelecek sürümde) yayınlamayı planladığı özelliklere ilişkin bazı duyurulmamış özellikler barındırıyor. Bu özelliklerden biri, desteklenen Nvidia, AMD ve Intel grafik kartlarına sahip olanlar için tanıdık bir terim olan "Süper Çözünürlük."

Windows 11 yapı 26052 ile beraber Ayarlar > Ekran > Grafikler'de "Otomatik Süper Çözünürlük" özelliği aktif hale getirilebilecek. Özelliğin açıklamasında "desteklenen oyunların gelişmiş detaylar ve akıcı şekilde oynanmasını sağlamak için yapay zekayı kullanabileceği" belirtiliyor.

Neowin

Microsoft'un kendi DLSS'si olabilir

Bu özellik, temelde Nvidia DLSS, AMD FSR ve Intel XeSS ile benzer bir mantığı kullanıyor. Yani görüntüyü daha düşük çözünürlükte işlerken, yapay zekanın yardımıyla daha yüksek değerlere çıkartıp grafik kartından daha fazla performans elde etmeyi sağlıyor.

Şu an itibariyle özelliği açıp kapatmak oyunlarda FPS'yi etkilemiyor. Bu nedenle Microsoft'un bunu resmi olarak duyurmasını beklememiz gerekecek. Kulislerde konuşulanlara göre bu özellik için bir nöral işlem birimi ya da yapay zeka işleme için özel çekirdekler gerekecek. Ancak, Windows 11'deki tüm yapay zeka destekli özellikler özel donanım gerektirmediğinden yine Microsoft'tan bir haber beklemek gerekiyor.

Windows 11'in 24H2 güncellemesiyle sunulması beklenen yapay zeka destekli Süper Çözünürlük özelliği, oyun ve multimedya deneyimini zenginleştirebilir. Bu, özellikle oyun dünyasında büyük bir adım olabilir.