Microsoft, Windows 11'in varsayılan uygulama sistemin değiştirmeye hazırlanıyor

Microsoft, Windows 11'in varsayılan uygulama ayarlarını ve simge sabitleme sistemini baştan aşağı yenilemeye hazırlanıyor.

Windows 11'in varsayılan uygulama sistemi değişiyor

Windows 11, varsayılan uygulama seçimlerinin nasıl işlendiği ve uygulamaların masaüstüne nasıl sabitlendiği konusunda bazı ince ayarlar yaparak bu sistemlerin daha iyi ve genel olarak daha tutarlı çalışmasını sağlayacak bazı yeniliklere kavuşuyor.

XDA Developers, Microsoft'un bu sistemlere yönelik yeni “ilkeli yaklaşımını” açıkladığı ve gelen değişikliklerin “önümüzdeki aylarda” Dev kanalına sunulacağını belirttiği bir blog yazısı yayınladığını haberlerine taşıdı. Uygulanacak ilk yenilik, varsayılan uygulamalar konusunda olacak. Windows 11, yeni bir Ayarlar derin bağlantı URI'si (tek biçimli kaynak tanımlayıcısı) kazanacak ve geliştiricilerin, herhangi bir uygulama kendisini varsayılan olarak atamak istediğini belirttiğinde kullanıcıları doğrudan Ayarlar'daki doğru yere götürmesine olanak tanıyacak.

Varsayılan uygulama, belirli bir dosya biçimi için otomatik olarak açılan yazılımı temsil eden bir kavram. Örneğin bir internet bağlantısına tıkladığınızda varsayılan tarayıcı uygulamanız açılır ve bir metin belgesine tıkladığınızda varsayılan metin uygulamanız (Word gibi) açılır.

Ayrıca, Microsoft, uygulamaları sabitleme işleminin (simgeleri Başlat menüsüne veya görev çubuğuna kalıcı olarak yerleştirme) çalışma şeklini değiştiriyor. Bir uygulamanın sabitlenmeyi talep etmesi durumunda, yeni bir bildirim açılacak ve kullanıcının Kabul Et veya Reddet'i tıklamasına imkan tanınacak.

Ancak belki de en önemli detay, yazılım devinin bu arayüz düzenlemelerinde tutarlılık istemesi. Bu yüzden tüm üçüncü taraf yazılımlarla birlikte ve Microsoft'un Windows 11 için kendi temel uygulamaları da aynı kurallara tabi olacak.