Microsoft, yapay zeka için geliştirilen kendi işlemcisini tanıtmaya hazırlanıyor

Microsoft'un yapay zeka konusunda yapmaya hazırlandığı duyuru, en fazla NVIDIA'yı üzecek gibi görünüyor.

Microsoft, kendi yapay zeka işlemcisini tanıtmaya hazırlanıyor

Microsoft, kendi üretken yapay zeka işlemcilerini geliştirme planlarını duyurmaya yaklaşıyor. Yeni bir rapor, açıklamanın Microsoft’un Ignite 2023 geliştirici konferansının bir parçası olarak gerçekleşebileceğini iddia ediyor. Bu haber, isimsiz bir kaynağa atıfta bulunan The Information'dan geliyor. Ancak bu AI çipiyle ilgili hiçbir detay belli değil.

Aralarında geliştiriciler, BT uzmanları ve yöneticilerin de bulunduğu geniş bir kitleye hitap eden Ignite konferansı 14-17 Kasım tarihleri arasında Seattle’da gerçekleştirilecek. Bu konferansta Microsoft, özellikle CEO’su Satya Nadella ve diğer büyük şirket yöneticilerinin yer alacağı açılış konuşması sırasında yapay zeka platformuna odaklanan bir dizi önemli ürün duyurusunun yer alacağını şimdiden açıkladı.

Şu anda Microsoft, Bing Chat AI sohbet robotu, Bing Image Creator görüntü oluşturucu ve son zamanlarda Copilot asistan hizmeti gibi AI hizmetlerini yöneten veri merkezlerini güçlendirmek için NVIDIA’nın H100 GPU’larını kullanıyor.

Microsoft ve diğer üretken yapay zeka şirketleri, geçtiğimiz yıl bu veri sunucuları için çok sayıda NVIDIA GPU satın aldı ve bu da 2023 yılında şirketin gelirlerinin ve hisse fiyatlarının çok yükselmesine neden oldu. Ancak yeni haber, Microsoft’un kendi yapay zeka işlemcilerini üretmesi durumunda NVIDIA’nın çiplerini bu kadar fazla kullanma zorunda kalmayacağını belirtiyor. Microsoft gibi büyük bir müşterinin işinin kısmen bile kaybedilmesi, NVIDIA’nın gelirlerinde kayda değer bir düşüşe sebep olabilir.

The Information, Nisan ayında yayınladığı bir haberde Microsoft’un Athena kod adı altında bu yeni şirket içi yapay zeka çipini geliştirdiğini iddia etmişti. Çipin 2019’dan beri geliştirilmekte olduğunu ve o sırada proje üzerinde yaklaşık 300 ekip üyesinin çalıştığını da eklemişti.

Mayıs ayında Bloomberg’den gelen doğrulanmamış başka bir haber, Microsoft’un, Athena çipini birlikte geliştirmelerine yardımcı olmak için NVIDIA’nın GPU alanındaki ana rakibi AMD ile bir ortaklık kurduğunu iddia etmişti. Ayrıca, Microsoft’un AMD’ye kendi yapay zeka çipini oluşturabilmesi için mali destek sağladığı da iddia ediliyordu.