Microsoft, yeni yapay zeka işlemcilerini tanıttı

Microsoft, yapay zeka hizmetlerini güçlendirmek amacıyla geliştirdiği yeni işlemcilerini tanıttı. Yeni çipler, özel tasarımı ve optimize edilmiş donanımıyla Azure'daki iş yüklerine güç katmayı hedefliyor.

Microsoft, yeni yapay zeka işlemcilerini tanıttı

Teklnoloji devi Microsoft, yıllık Microsoft Ignite konferansında yapay zeka iş yükleri için iki özel yapım çipini duyurdu.

Projenin arkasındaki fikir, yapay zekaya yönelik talebi karşılamak için "silikondan hizmete kadar her şeyi" uygun hale getirmek. Microsoft, şirket içi çipler oluşturmanın yanı sıra, yazılım, sunucu kabinleri ve soğutma sistemleri gibi diğer her şeyin yapay zeka iş yükleri için optimize edilmesini sağladı.

Microsoft, Azur Maia AI Accelerator'ın Azure donanımı için özel olarak tasarlandığını ve donanımın maksimum düzeyde kullanılmasını sağladığını söylüyor. Azure Cobalt ise veri merkezlerinde watt başına optimize edilmiş enerji tasarruflu bir ARM çipi.

Microsoft, yeni çipleri mevcut veri merkezi altyapısına yerleştirmek için sunucu kabinlerini yeniden tasarladı ve sıvı soğutma çözümleri uyguladı. Şirket, yapay zeka odaklı yeni işlemcilerini önümüzdeki yılın başlarında veri merkezlerine sunmaya başlayacak ve ilk etapta Microsoft Copilot ve Azure OpenAI Service'e güç verecek.

Microsoft, yapay zeka için özel bir silikon piyasaya sürmenin yanı sıra, müşterilerine daha fazla seçenek sunmak için diğer üreticilerle ortaklıklarını genişletiyor.

Microsoft, NVIDIA'nın H100 Tensor Core GPU'ları tarafından desteklenen yeni sanal makinelerin önizlemesini piyasaya sürdü. Yazılım devi buna ek olarak NVIDIA H200 Tensor Core ve AMD'nin MI300X'ini de kullanmayı planlıyor. Bu eklemeler, orta ve yüksek sınıf öğrenme ve üretken yapay zeka için performans, güvenilirlik ve verimlilik getirmeyi planlıyor.