Microsoft, Windows 11'in gizli özelliklerini açan StagingTool dahili aracını yanlışlıkla sızdırdı

Microsoft'un Windows 11'in gizli özelliklerini açmayı kolaylaştıran dahili StagingTool aracı, bizzat kendisi tarafından, yanlışlıkla internete sızdırıldı.

Microsoft, Windows 11'in gizli özelliklerini açan dahili aracını yanlışlıkla sızdırdı

Microsoft, çalışanları tarafından Windows 11’in yayınlanmamış gizli özelliklerini etkinleştirmek için kullanılan dahili “StagingTool” uygulamasını yanlışlıkla sızdırdı.

Yazılım devi genellikle deneysel veya gizli Windows 11 özelliklerini işletim sisteminin halka açık yapılarında test eder, ancak Windows meraklıları şimdiye kadar Microsoft’un henüz tüm test kullanıcıları için etkinleştirmediği gizli özelliklere erişmek için üçüncü taraf araçları kullanmak zorunda kalıyordu.

Microsoft’un StagingTool’unun dün yanlışlıkla yayınlanması, şirketin bu hafta düzenlenen ve mühendislerin, büyük bir güncellemeden önce kalan hataları gidermek için Windows 11 testçilerinden gelen geri bildirimleri teşvik ettiği “hata ayıklama” etkinliğinin bir parçasıydı. Microsoft’un, RAR ve 7-Zip dosyaları için yerel destek de dahil olmak üzere bir sonraki büyük Windows 11 güncellemesini Eylül ayında sunması bekleniyor.

Twitter - X kullanıcısı XenoPanther, StagingTool’u ilk olarak Çarşamba günü keşfetti ve araç, sadece saatler sonra Microsoft tarafından kaldırıldı. Ama artık Windows topluluğu tarafından geniş çapta paylaşılıyor. StagingTool, Windows meraklılarının gizli Windows 11 özelliklerini etkinleştirmek için yıllardır kullandıkları üçüncü taraf ViveTool uygulamasına çok benzer bir yapıya sahip.

StagingTool nedir?

StagingTool, Windows 11’in yayınlanmamış belirli bölümlerini etkinleştiren özellik kimliklerini değiştirmenize imkan tanıyan bir komut satırı uygulamasıdır. Bu, Microsoft’un özellikler için A/B testi kullandığı durumlarda özellikle kullanışlıdır. Bu testlerde, Microsoft test kullanıcılarına daha geniş bir şekilde sunmadan önce bir özelliğe yalnızca küçük bir Windows Insider alt kümesi erişebilir.

Windows meraklıları, Microsoft test için her yeni yapı yayınladığında her zaman yeni özellikler arar. İşletim sisteminde, özellikleri etkinleştiren ve Windows topluluğunun Microsoft’un daha şirket yeni özellikleri onaylamadan önce hangi işletim sistemi eklemelerini denediğini görmesine izin veren gizli işaretler bulunuyor.

Microsoft, bu gizli özellikleri etkinleştiren topluluğun tamamen farkında. Windows Insider Programı lideri Amanda Langowski, geçtiğimiz yıl bir blog yazısında, “Daha teknik Insider’larımızdan bazılarının, sunduğumuz yapılarda bazı özelliklerin kasıtlı olarak devre dışı bırakıldığını keşfettiklerini de biliyoruz” demişti.

Mühendislerin yayınlanmamış özellikleri test etmek için kullandıkları dahili bir araç olduğu düşünüldüğünde, Microsoft’un kendi StagingTool aracının sızması, bu gizli özellikleri etkinleştirme sürecini daha da kolay ve daha “resmi” hale getiriyor.