Mozilla, tartışılacak uygulama: Stumbler

Mozilla, daha iyi hizmet vermek amacı güden, tartışmalı bir uygulamayı Android'li ceplere sundu!

Çok tartışılacak bir uygulama

Mozilla, "Firefox OS cihazları ve diğer açık kaynak kod projeleri için konum hizmetleri sunmak üzere" yeni Stumbler uygulamasını yayınladı. Temel olarak uygulama, Wi-Fi erişim noktalarından ve temel istasyonlarından Mozilla'nın konum hizmetlerinde işine yarayacak GPS bilgilerini toplayacak.

Bu tür bir bilgi toplama, daha önce Google ve Apple'ın başını çok ağrıtmış, firmalar ancak uzun yasal savaşlar sonucunda haklı olduklarını kanıtlayabilmişlerdi. Ancak Ekim 2013'ten bu yana Mozilla Location Service üzerinde çalışan Mozilla'nın bu sorunlardan haberdar olmama ihtimali sanırız yok.

Firmanın yeni Android uygulaması ise konum bilgilerini milyarlarca kişinin eline sunma potansiyeliyle bu işi yeni bir seviyeye taşıyor. Mozilla, kullanıcılardan firmanın haritasında kapsanmayan yerlere giderek "hizmetin isabetini artırmalarını" istiyor. Uygulama, kullanıcıları haritada az gidilen yerlerde yürümeye davet ediyor. Bu arada Mozilla, SSID isimlerinin sonuna "_nomap" ekleyerek Stumbler'ın kaydı dışında kalınabileceğini söylüyor.

Mozilla, bu yaklaşımın benzer hizmetler sunan diğer firmalar tarafından da kullanıldığının altını çiziyor - böylece firma kendini hemen hemen haklı çıkarmış oluyor. Google, konum toplama işini gizli yürüttüğü için geçmişte sorunlar yaşamıştı. Firma, Stumbler'ın sadece herkese görünür bilgileri topladığını ve bunları telefonda çok kısa süreyle sakladığını da vurguluyor.

Okuyucu Yorumları