MP3 yerine CMX: Dev şirketlerin rüyası...

MP3'e yeni bir rakip daha: Büyük şirketlerinin dev projesi CMX'i ne kadar tanıyorsunuz?

MP3'ün yeni adı CMX mi?

MP3 son derece yaygın ve kullanıcılar hayatlarından memnun ama dev şirketler MP3'e alternatif üretmeden duramıyorlar. Sizlere geçtiğimiz günlerde Apple'ın Cocktail'ini duyurmuştuk. Dünyanın en büyük dört müzik şirketi olan Sony, Warner, Universal ve EMI ise CMX adını verdiklerini daha farklı bir projenin peşinden koşuyorlar.

CMX pek çok anlamda Cocktail'e benziyor. Temel olarak internet üzerinden satışı yapılacak ve kullanıcı tarafından tek bir dosya olarak indirilecek CMX içerisinde bir albüme ait tüm şarkılar, fotoğraflar, şarkı sözleri ve videolar bulunacak. Bilgisayarlarda ayrı bir programa gerek duymadan kendiliğinden çalışacak olan CMX'in, gerekli anlaşmalar yapıldıktan sonra MP3 çalarlar tarafından da desteklenmesi hedefleniyor.

Tüm bir albüm tek bir dosyada...

Tüm bir albüm tek bir dosyada...

Fakat buradaki en büyük sorun kullanıcıların ne istediği. İnternet üzerinden yasal olarak MP3 satın alan kullanıcıların büyük kısmı albümleri tamamen satın almak yerine, albümlerden sevdikleri 3 veya 4 şarkıya sahip olmayı tercih ediyor. CMX ise tüm albümü kapsayan tek bir dosya olarak indirilebilecek. Bu durumda müzik şirketleri daha çok kazanırken, kullanıcılar albümdeki sevmedikleri şarkıları satın almak için de para ödemiş olacak. Yani bu anlamda albümün CD'sini satın almaktan farklı olmayacak. Üstelik içerisinde ek materyaller olduğu için MP3 olarak tüm albümü satın almaktan daha pahallı olması bile söz konusu olabilir.

CHIP Online yorumu:
Tek bir cümle: Eğer dev müzik firmaları halen eski alışkanlıklarını sürdürüp, kendi kazançlarını kullanıcıların isteklerinden önce tutmayı sürdürürlerse CMX bir hayal kırıklığı olmaya aday...

Okuyucu Yorumları