Müthiş özellikleriyle yeni iPod katilleri...

MP3 çalar rüzgarı şiddetlendi; iPod artık rakipsiz değil. İşte müthiş özellikleriyle iPod katilleri.

iPod katilleri pusuda...

Yeni iPod jenerasyonunun tanıtımı gerçekleşti. Hatta biz de Apple'ın stratejisinde ve yeni iPod'ların özelliklerine ve fiyatlarına kapsamlı bir şekilde yer verdikİşte yepyeni iPod'lar.

Ancak bu arada Apple'ın rakipleri boş durmadılar ve ellerini çabuk tutarak, iPod'dan sadece teknik yönüyle üstün olmayan, modellerini tanıtıyorlar. Biz de Chip Online olarak MP3 çalarlardaki yenilikleri sizin için araştırdık.

iPod'un rakipleri gümbür, gümbür geliyorlar

Apple, Eylül ayında efsanevi MP3 çaları iPod'un yeni jenerasyonunu tanıttı. Apple daha önce yapmam dediklerini yaptı, katmam dediği özellikleri iPod'larına kattı. Yepyeni renk seçenekleriyle iPod severleri büyüledi. Belli iPod artık kamera, mikrofon ve WLAN'a sahip.

Apple'ın bu sene MP3 çalar konusunda çeşitli atılımlar yaparken elbette rakipleri boş durmadı. Rakip MP3 çalarların yüksek teknolojileri ile iPod'a fark atması beklenebilir. Gelecek sayfalarda bu yıl çıkması beklenen en gözde MP3 çalarları size tanıtacağız.

Creative Zii, Zune HD ve Sony E440: iPod Katilleri

Creative Zii, Zune HD ve Sony E440: iPod Katilleri
Creative Zii Egg: Dış görünüşü iPod Touch andıran bu ounatıcı en son teknolojiye sahip.

Daha üstün ses kalitesine sahipler, daha kullanışlılar ve teknik olarak bir adım daha öndeler: İşte karşınızda iPod katilleri. Her üretici Apple'ın iPod ile yakaladığı başarıya ulaşmak istiyor; hangi ürünlerin bunu başarmaya en yakın olduğunu bu sayfada okuyacaksınız.

Crative Zii Egg
Görünüş olarak bu model inkâr edilemez bir biçimde Apple'ın başarılı modeli iPod Touch'a benziyor; yine de kasanın altına baktığınızda Creative'in, pazar liderinden bir adım önünde daha önde olduğu anlaşılıyor. Zii Egg, HD kalitesinde kayıt yapabilen bir kamera ile yetinmiyor; aynı zamanda harici ekranlarda 720p, hatta 1080p kalitesinde video oynatabiliyor. Hafıza kapasitesi olarak 32GByte emrinize amade, ayrıca SDHC hafıza kartları ile 32Gbyte'a kadar da ilave bir hafıza alanına sahip olabiliyorsunuz. Ev ağları üzerinden bağlantı için WLAN 802.11 b/g destekleniyor. Kablosuz kulaklıkları tercih edenler de Bluetooth 2.1 desteğine sevineceklerdir.

Diğer özellikleri ise: Hızlanma sensörü, bir GPS modülü, ön tarafta video-chat için kullanılabilecek VGA kamera ve ayrıca Zii için optimize edilmiş mobil Opera tarayıcısı. Zii'nin boyutları neredeyse iPod touch ile aynı: Zii Egg rakibine göre 3,5 mm daha kalın olmasına karşın, ondan 7 gram daha hafif.

Fiyat / Çıkış tarihi: 300 Euro civarında / Eylül sonu

Creative Zii Egg: Dış görünüşü iPod Touch andıran bu ounatıcı en son teknolojiye sahip.Microsoft Zune HD
Microsoft'un iPod katili olarak 2006 sonunda piyasaya sürdüğü ama müşteri ve eleştirmenler tarafından pek tutulmayan Zune modelinden sonra yazılım devinin MP3 çalar konusunda ikinci bir deneme yapıp yapmayacağı uzun süre sorgulandı. Ama sonunda Zune geri geldi; bu sefer Apple iPod ile rekabet etme niyetinde.

Bunu sahip olduğu 16:9 formatındaki multitouch özellikli OLED ekranı ile başarmayı hedefliyor. Ekranın 3,6 inç büyüklüğünde olması ve çözünürlüğünün 640x480 piksel olması bekleniyor. Bunun dışında Zunu HD ayrıca bir HDMI bağlantı arayüzüne sahip olacakmış, bu şekilde kayıtlı medyalar harici bir ekran üzerinden de izlenebilecek. Hafıza kapasitesi olarak 16GByte ve 32Gbyte versiyonları arasında seçim yapabiliyorsunuz. Zune HD'nin Avrupa piyasasında da satılıp satılmayacağı belirsizliğini koruyor.

Fiyat / Çıkış tarihi: 210 Euro civarında (32GByte) / Eylül sonu
Creative Zii Egg: Dış görünüşü iPod Touch andıran bu ounatıcı en son teknolojiye sahip.
Sony Walkman E440

Sony, Eylül sonunda piyasaya çıkacak E serisi ile yeni Walkman jenerasyonunu tanıtıyor. Sony, bu model ile başarılı iPod nano serisini gözüne kestirmiş durumda. Uygun fiyatının yanında uzun pil dayanma süresi de yeni Walkman modellerinin üstün yönlerinden biri. Sony'nin verilerine göre aygıt kesintisiz 30 saat müzik çalabilmeyi ve 2 inç ekranında 6 saat'e kadar video göstermeyi başarıyor. Pilin boşalması durumunda ise 45 dakika şarj süresi sonunda yüzde 80'e kadar doluluk oranına ulaşıyor; 2 saatin sonunda ise tamamen doluyor.

Her yerde müzik zevki için aygıta bir de FM vericisi entegre edilmiş. Bu yeni oynatıcının toplam ağırlığı 50 gram civarında.

Fiyat / Çıkış tarihi: 100 Euro civarında (8GByte) / Eylül sonu

Dokunmatik ekran & AMOLED: Diğer alternatifler

Dokunmatik ekran & AMOLED: Diğer alternatifler
Archos 3 Vision: Büyük bir dokunmatik ekrana sahip

Apple'ın medya oynatıcısını teknik özellikleri bakımından geride bırakan iPod katilleri yanında bir de dokunmatik ekran ya da AMOLED ekranı gibi özellikleri ile dikkat çeken modellerin de yakın zamanda piyasaya çıkması bekleniyor. Biz de bunlar arasından en iyilerini sizin için seçtik.

Archos 3 Vision
Archos, 3 Vision modeli ile dokunmatik ekrana sahip en son mültimedya oynatıcısını duyurdu. 3 inç genişliğindeki ekranda videolar 400x240 çözünürlüğünde izlenebiliyor. Medya oynatıcının 8GByte hafızaya ve 14 saat pil dayanma süresine sahip olması bekleniyor. 95x52x9 mm ölçüleri ve 56 gram ağırlığı ile bu aygıt Archos ürün gamının en küçükleri arasında bulunuyor.

Archos markalı ürünlerden alıştığımız üzere bu aygıtta pek yaygın olarak kullanılmayan WAV, OGG ya da FLAC gibi ses formatları destekleniyor; aynı şey desteklediği video formatları (MPEG 1/2/4, WMV, FLV, AVI, RM ve RMVB) için de söyleyebiliriz. Sahip olduğu lirik fonksiyonu ile çalınan müziğin sözleri ekranın alt bölümünde gösterilebiliyor. Bu MP3 çaların Eylül ortasında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Fiyat / Çıkış tarihi: 90 Euro civarında / Eylül

Archos 3 Vision: Büyük bir dokunmatik ekrana sahipSamsung M1
Cowon S9'dan sonra Samsung da AMOLED ekrana sahip ilk MP3 çalarlarını tanıttı. Samsung M1 3,3 inç genişliğinde bir dokunmatik ekran sahip. Bunun yanında Bluetooth, DivX desteği, bir hızlanma sensoru ve radyosu bulunuyor. Resim, müzik ve videolar için toplam hafıza alanının 8GByte olması bekleniyor. Samsung M1'de, Nvidia'nın Tegra işlemcisi görev yapıyor; aynı işlemciyi Microsoft da ZuneHD'de kullanıyor.

Samsung M1'in fiyatı henüz kesinleşmiş değil. Bize de, AMOLED tekniğine sahip bu şık MP3 çaların fiyatının 100 Euro sınırının altında kalmasını ummak kalıyor.

Fiyat / Çıkış tarihi: henüz açıklanmadı / 2009 sonu

Archos 3 Vision: Büyük bir dokunmatik ekrana sahipiRiver E200
İriver markası bir senenin ardından E-200 ile MP3 pazarına geri dönüyor. Çok yönlü bu aygıt sadece şık bir görünüme sahip değil aynı zamanda da müzik, video, fotoğraf ve metin dosyalarını da destekliyor. OLED ekranı 2,8 inç genişliğinde. Bu MP4 çalar neredeyse bütün yaygın formatları destekliyor ve üzerinde stereo hoparlör ve entegre mikrofon barındırıyor. iRiver E-200 çeşitli renk seçenekleri ile satışa sunulacak. Hafıza kapasitesi iki seçenekli olacak, 4 ya da 8Gbyte; aynı zamanda hafıza kapasitesini hafıza kartları ile de arttırmak mümkün olacak. Bu kullanışlı medya oynatıcının Eylül sonunda mağazalardaki yerini alması bekleniyor. Fiyatı ise hafıza kapasitesine bağlı olarak 100 ve 120 Euro olması bekleniyor.

Fiyat / Çıkış tarihi: 120 Euro (8GByte) / Eylül sonu

Not: Fiyatlar tahmini yurtdışı fiyatlarıdır...

Okuyucu Yorumları