NASA Ay’a kurmayı planladığı nükleer reaktör için adaylarını açıkladı

NASA, 2030’da Ay’da bir nükleer reaktör kurmak istiyor ve bu işi kime vereceği konusunda önemli bir adım daha attı.

Ay'da kurulacak nükleer reaktörü kim kuracak?

NASA'nın, bir süredir Ay’da (ve sonrasında Mars'ta) bir nükleer reaktör kurmayı planladığını zaten biliyoruz. Bu nükleer reaktör, Amerika’nın Artemis Ay programının hayati bir bileşeni olacak. Artemis, Ay’a tekrar gitmeyi, ilk kadını indirmeyi ve Dünya’nın doğal uydusunda uzun süreli bir yerleşim için ilk adımları atmayı hedefliyor.

NASA, Ay’da astronotların bir üste yaşayacağını, Ay araçları ile keşfe çıkacaklarını düşlüyor ve Ay’ı Güneş Sistemi’nin geri kalanını keşfetmek için bir sıçrama tahtası olarak kullanmak istiyor. Bunun olabilmesi için Ay’da güç üretecek bir şeyler gerekli.

Fisyon reaktörü bunun için bir çözüm olabilir. Nükleer fizyon reaktörü uranyum gibi maddelerin çekirdeklerini parçalayarak üretilen enerjiden güç alıyor. Güneş panellerinin aksine, fizyon reaktörleri sabit bir şekilde güç sağlayabiliyor ve Ay’ın az Güneş ışığı alan bölgelerinde çalışabiliyor. NASA, ilk Ay yerleşimcilerinin yaklaşık 40 kilovat güce ihtiyaç duyacaklarına inanıyor. Geçtiğimiz yıl ABD Enerji Bakanlığı böyle bir proje için teklif toplamaya başlamıştı.

Üç aday belli oldu

Şimdi, NASA ve Enerji Bakanlığı yetkilileri bu iş için görev alabilecek üç muhtemel adayı seçti. Havacılık ve enerji şirketleri Lockheed Martin, Westinghouse of Cranberry Township ve Intuitive Machines ile X-Energy arasındaki ortak girişim olan IX tarafından yönetilen projelerin her birine 5 milyon dolar bütçe veriliyor. Idaho Ulusal Laboratuvarı tarafından denetlenen bir yarışmada bu üçlü, geleceğin güç kaynağı için prototip tasarımları oluşturmak amacıyla on iki ay boyunca çalışacak.

Projenin ilk aşaması, NASA'ya 2030 yılına kadar test edilmek üzere güvenli bir şekilde Ay'a fırlatılabilecek bir "tam uçuş sertifikalı fisyon güç sistemi"nin nasıl kurulacağı konusunda daha fazla bilgi sağlamaya odaklanacak.