NASA ve SpaceX, Hubble Uzay Teleskobu'nun az kalan ömrünü biraz daha uzatmak için çalışacak

NASA ve SpaceX, Hubble'ın yörüngesini yükseltmenin ve bu sayede kalan ömrünü uzatmanın ne kadar mümkün olduğunu inceleyecek.

NASA ve SpaceX, Hubble Uzay Teleskobu'nun az kalan ömrünü uzatmak için çalışacak

NASA ve SpaceX, Hubble teleskopunu daha yüksek bir yörüngeye çıkarmak amacıyla bir Dragon uzay aracı kullanma olasılığını incelemek için bir anlaşma imzaladı.

Hubble teleskobunun yörüngesi, atmosferik sürüklenme nedeniyle zamanla alçalır ve onu daha kararlı bir hale getirmek için yeniden yükseltmek, ömrüne daha fazla yıl ekleyebilir. Bu fikir, milyarder işadamı Jared Isaacman’in düzenlediği insanlı uzay uçuşu girişimi olan Polaris Programı ile ortak olarak SpaceX tarafından birkaç ay önce önerildi. Isaacman, 2021'de tamamen sivil bir mürettebatı yörüngeye fırlatan ilk görev olan Inspiration4'ü finanse etmişti.

Uzay ajansı, çalışma için herhangi bir para harcamayacağını ve şu anda Hubble'ı bir Dragon uzay aracıyla yeniden yükseltme görevini finanse etme planı olmadığını söyledi. The New York Times'ın bildirdiğine göre, NASA'nın bilimden sorumlu yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen bir basın toplantısında şunları söyledi: "Kesinlikle açık olmak istiyorum. Bugün kesinlikle böyle bir planla ilerleyeceğimize dair bir duyuru yapmıyoruz." NASA ve SpaceX münhasır bir anlaşmaya bile girmedi, bu da diğer şirketlerin model olarak kendi uzay araçlarıyla çalışmalar önerebileceği anlamına geliyor. Bu anlaşma, şimdilik sadece olasılıkları incelemeyi amaçlıyor.

Ekipler, hem Hubble hem de Dragon uzay aracından teknik veri toplamak için altı ay harcayacaklar. Daha sonra bu bilgiyi, kapsülün teleskopla buluşmasının ve kenetlenmesinin güvenli olup olmadığını belirlemek ve ayrıca Hubble'ı fiziksel olarak nasıl daha yüksek bir irtifaya çıkarabileceğini anlamak için kullanacaklar.

Aynı konferansta, SpaceX müşteri operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı Jessica Jensen şunları söyledi: "Yapmak istediğimiz şey, mevcut teknolojinin sınırlarını genişletmek. Hubble'a hizmet vermek gibi zorlu ve karmaşık sorun görevlerini yaratıcı bir şekilde çözmek için ticari ortaklıkları ve kamu-özel ortaklıklarını nasıl kullandığımızı göstermek istiyoruz."

32 yaşındaki teleskobun ömrüne potansiyel olarak yıllar eklemenin yanı sıra, çalışmanın bulduğu çözümler, Dünya'ya yakın yörüngedeki diğer uzay araçlarına da uygulanabilir.