NBA 2K23 incelemesi: Basketbolun en iyi oyun serisi, yeni oyunu ile daha da fazlasını verebiliyor mu?

Basketbol denilince akla ilk gelen oyun serisi olan NBA 2K, başarılı çıkışını sürdürüyor. NBA 2K23 son dönemlerin en iyi 2K oyunu olabilir....

Her yıl olduğu gibi yine yeni bir NBA oyun incelemesi ile karşınızdayız. Son yıllarda çok iyi bir ivme yakalayan Visual Concepts bu yılki NBA oyununda da hem yeni hem de eski modları geliştirirken temelleri de iyice sağlamlaştırmış. Hala eksiklikleri yok değil elbette ama 2K20 ile seriden soğuyanlardansanız ve ondan sonraki iki oyunu bu yüzden bir şekilde es geçtiyseniz açıkça söylemek gerek ki seriye geri dönmek için bundan daha iyi bir neden yok.


Oynanışta fark edilebilir yenilikler var

Bunun büyük bir kısmı, saha genelinde önemli bir gelişme gösteren oynanıştan kaynaklanıyor. Yeni animasyonlar oyunun daha gerçekçi görünmesini ve hissedilmesini sağlarken, özellikle pas verme konusunda yapılan yenileme hücum oyuncularına özgürlük hissi veriyor. Tüm oyuncular artık adrenalin takviyesine sahip ve bu da oyuncuların aşırı top sürmesini engellemek için uygulanmış. Her oyuncu, ani sprintler yaparak tüketilen üç adrenalin desteğine sahip. Bu takviyeleri tükettiğinizde, oyuncunuz şut saati dolana veya topa sahip olma durumu değişene kadar gözle görülür şekilde yavaşlıyor. Bu hoş bir değişiklik, ancak her oyuncunun deneyimi veya derecesi ne olursa olsun aynı miktarda takviyeye sahip olması bizce biraz garip olmuş.

Önceki sürümleri oynayanlar bilecektir; savunma, şut engelleme ve top çalmada hepimiz bir iyileştirme bekliyorduk ve yeni oyundaki gelişme gerçekten kayda değer. Artık bir oyun boyunca bir dizi farklı savunma manevrasına başvurabiliyoruz. Benzer şekilde, sahadaki eşleşmeler gerçek dünyada gördüklerinize daha yakın, oyun sizi bir top sürene karşı doğru oyuncuyu seçtiğiniz ve blok veya top çalmayı seçerken doğru kararı verdiğiniz için aktif olarak ödüllendiriyor. Bu, ister hücumda ister savunmada olun, risk alırken daha iyi bir ödül duygusu aşılayan, serinin son zamanlarda ihtiyaç duyduğu etkili yenilemelerden biri olmuş.

Pro Stick (veya sağ analog çubuk) NBA 2K'nın daha karmaşık top sürme hareketlerinin çoğuna ev sahipliği yapıyor ve 2K23'te de, topla hareket ederken size çok daha fazla hareketlilik ve incelik sağlayan iki yeni beceri (çift atışlar ve geri dönüşler) eklenmiş. Yeni eklemeler, oyuncunun bir savunma oyuncusunu çok daha yumuşak bir şekilde geçmesine veya savunma oyuncusu hareketinize uyum sağlamadan önce topu hızlı bir şekilde yukarı ve potaya atmasına olanak tanıyor. Daha iri bir oyuncu olarak oynuyorsanız, yeni turnike paketlerinin eklendiğini ve daha güçlü oyuncuların yeni temas animasyonları şeklinde güçlerinden faydalandığını hemen fark edeceksiniz.

Müthiş Michael Jordan Modu
Sahaya rafine bir şekilde odaklanılması NBA 2K23'ün geri dönen modunun da parlamasını sağlıyor. Michael Jordan'ın kariyerindeki en büyük 15 anı ele alan Jordan Challenge, oyunun tüm zamanların en iyilerinden birinin anılarında harika bir yolculuk sunuyor. Mod, Michael Jordan'ın kariyerini tanımlayan, kolejdeki ilk günlerinden ikonik Bulls - Jazz 1998 NBA Finalleri maçına kadar uzanan anlarda size yol gösteriyor.

Her oyun boyunca sizden bir dizi görevi tamamlamanız isteniyor. Bunlar, oyunu kazanmak gibi nispeten temel gereksinimlerden, belirli miktarda sayı atmaya veya belirli miktarda ribaund almaya kadar uzanıyor. Bu, sunulan mükemmel sunum paketiyle birleştiğinde Jordan Challenge'ı 2K23'ün öne çıkan modlarından biri haline getiriyor. İster oyunun hevesli bir hayranı olun, ister ara sıra bu sporla uğraşmış olun, bu modda herkes için bir şeyler var.

MyNBA Eras ile ‘80’lere geri dönüyoruz
MyNBA, bu yıl MyNBA Eras'ın tanıtılmasıyla hoş bir yenileme görmüş. Sadece günümüze odaklanmak yerine, mod artık spordaki belirleyici dönemlere geri dönmenize olanak tanıyor. İster 80'lerin başındaki Magic ve Bird dönemi ister modern dönem olsun, MyNBA Eras size profesyonel basketbolu bildiğimiz şekliyle değiştiren ikonik anları oynama ve elbette potansiyel olarak da değiştirme yetkisi veriyor. Sunum paketleri, yorumlar, formalar, sahalar ve oyuncuların hepsi burada ustalıkla yeniden yaratılmış ve bizce bu bir spor oyunundaki en derin modlardan biri haline gelmiş.

Jordan Challenge'ın görsel sunum paketleri MyNBA Eras'ta da yerini alarak moda, nostaljik bir tat katıyor. Örneğin 80'lerin başına atlamak, oyunu çok daha eski bir ekranda izliyormuşsunuz gibi görünmesi için sanki tüplü televizyonda izliyormuşcasına görselleri bulanıklaştırıyor. Filtre kapatılabilse de, bu klasik maçları oynamanın sürükleyiciliğine kesinlikle katkıda bulunuyor ve sahip olunması güzel bir seçenek olmuş.

Mikro ödemeler bazı modlardan soğutuyor
Bu yılki oyunda WNBA'e daha fazla odaklanıldığını görmek bizi özellikle mutlu etti ve Commissioner’s Cup’ın da oyuna dâhil edilmesi dikkat çekici. Bu eklemeler seri için olumlu adımlar ve bir WNBA sezonu boyunca oynamak isteyenler için mevcut bir dizi seçenekle modun şu anda diğer spor oyunlarında görülen her şeyin çok üstünde olduğuna şüphe yok.

NBA 2K23'ün MyCAREER modu genel olarak bir dizi iyileştirme içeriyor ve yükselen ve gelecek vaat eden bir NBA yıldızı olarak kendi hikayenizi oluşturmanın bir dizi yeni yolunu açıyor. İster sahalara hükmetmek isteyin, ister moda, iş dünyası ve müziğin de oyuncunun kariyerinin büyük bir parçası olduğu modern bir basketbol yıldızının dünyasına dalmak isteyin, burada sizi uzun süre eğlendirecek fazlasıyla içerik var.

Bununla birlikte, oyunun hikayesi bizce biraz fazla abartılı ve istatistiklerini geliştirmek için para harcamak istemeyenler için de rahatsız edici olabilir. Bu nedenle kendinizi MyCAREER eziyetinde boğulmak yerine MyNBA Eras ve Jordan Challenge gibi daha ödüllendirici modlara yönelirken bulursanız şaşırmayın. Çünkü MyCAREER'ın her yerinde mikro ödemeler var, bu da şaşırtıcı değil, modun sizi bir oyuncu olarak ödüllendirmekten çok paranızı almaya daha hevesli olduğunu hissettiriyor. Ancak yapacak bir şey yok. Bu durum, spor oyunlarının son dönemlerde olmazsa olmaz acı gerçeklerinden biri.

Ne yazık ki MyTEAM aynen devam
2K23'ün MyTEAM modunun paketin en zayıf modu olmaya devam ettiğini duymak şaşırtıcı olmayacaktır. Evet belki tek oyuncu odaklı Clutch Time modu özellikle öne çıkan bazı güzel küçük eklemeler içeriyor. Ancak bunun ötesine baktığımızda, mikro ödemelerin yapılandırılma ve ısrarcı yapısıyla ilgili yaşadığımız sorunları göz ardı edilemez. Mikro ödemelerle dolu olan bu moddan da nispeten hızlı bir şekilde uzaklaşacağınıza eminiz. Zamanınızı 2K23'te başka bir yerde harcamanız daha iyi olur.

NBA 2K23’ün, oyun oynadığınızı bilmeyen birinin NBA maçı seyrettiğinizi düşüneceği kadar gerçekçi görüntüler sunduğunu incelemenin başında belirtmiştik. Oyun performans konusunda da oldukça başarılı. Biz oyunu Xbox Series S üzerinde deneme şansı bulduk ve 1080P’de oyun içinde akıcılık konusunda hiçbir sorunla karşılaşmadık. Series X üzerinde ise oyun 4K/60fps HDR olarak çalışabiliyor. Bu arada 150GB boyutu ile konsolumuzun disk alanının üçte birini ele geçirdiğini de belirtelim.

SONUÇ
Ufak tefek sorunları olsa da Visual Concepts, NBA 2K serisini olumlu bir geleceğe hazırlama konusunda iyi bir iş çıkarmaya devam ediyor. Jordan Challenge mükemmel ve neredeyse tüm ana modlardaki iyileştirmeler takdire şayan. Oyunun temel oynanışında da ihtiyaç duyulan canlanma sağlanmış ve son yılların en keyifli basketbol simülasyonlarından biri ortaya çıkmış.

80

Yapımcı: 2K Games
Geliştirici: Visual Concepts
Platform: Xbox Series S/X, Xbox One, PC, PS4, PS5, Switch
Tür: Spor
Web: https://nba.2k.com/2k23