Netflix hakkında bir şaşırtıcı araştırma daha: Akış devi, gençleri acıya karşı duyarsızlaştırıyor mu?

İki üniversitenin katılımıyla yapılan araştırmada, Netflix'teki dizilerde gençlerin "acılara karşı" vereceği tepkilerin çarpık şekilde gösterildiği ve gençlerin başkalarının acılarını anlama, empati kurma yeteneklerinin duyarsızlaştırıldığı tespit edildi.

Netflix hakkında bir şaşırtıcı araştırma daha

Bilim insanları, Sex Education ve Stranger Things gibi popüler dizilerin gençlerin acılarını önemsizleştirdiğini iddia ediyor. Uzmanlar, tartışmalı dizi 13 Reasons Why da dahil olmak üzere Netflix içeriklerini inceledi ve çok ilginç sonuçlara ulaştılar.

Yeni bir araştırma, Netflix'in Sex Education, Stranger Things ve Spiderman gibi popüler içeriklerde gençlerin yaşadığı acıyı önemsizleştirdiğini iddia ediyor. Netflix'te yayınlanan 60 saatten fazla film ve diziyi inceleyen psikologlar, ergen karakterlerdeki acı tasvirlerinin 'yanıltıcı' olduğunu söylüyor.

Empati duygusu olmayan bir nesil mi geliyor?

Araştırmacılar, Netflix'te fiziksel acının sıklıkla saldırıya uğramak ya da kaza geçirmek gibi şiddet içeren bir eylem ya da yaralanma sonucu ortaya çıkan bir şey olarak tasvir edildiğini söylüyor. Oysa gerçek dünyada baş ağrısı, sırt ağrısı, adet sancısı ve kanser gibi hastalıklardan kaynaklanan ağrılar gibi 'kronik ağrılar' daha gerçekçi ve sık yaşanan acılar olarak hayatın bir parçası. Ancak diziler yoluyla, gençlerin başkalarının yaşadığı bu tür acılara karşı duyarsızlaştırıldığı düşünülüyor. Yani gençlerin empati kurma yeteneği köreliyor.

Netflix'in bu yapımları büyük ölçüde gençlere yönelik olduğu için, uzmanlar şimdi yayın devini, onlara empati ve şefkati daha iyi öğretmek için acının nasıl tasvir edildiğini değiştirmeye çağırıyor.

Bu araştırma, Bath Üniversitesi ve Kanada'daki Calgary Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütüldü. Bath Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Dr. Abbie Jordan, "Sırt ağrısı ve adet sancısı gibi ergenlerin tipik olarak yaşayabileceği ağrı türlerini göstermiyorsak, ağrıyı önemsizleştiriyoruz demektir, acıyı nasıl yönetecekleri, acı hakkında nasıl konuşacakları ve diğer insanlar acı çektiğinde nasıl empati gösterecekleri konusunda düşünmelerini sağlamak zorundayız, aksi halde iyi bir iş yapmıyoruz" diyor.

Pain dergisinde yayınlanan çalışmada, duygusal ya da psikolojik acı değil, yalnızca fiziksel acı örnekleri incelendi. Araştırmacılar, 12 ila 18 yaş arasındaki çocuklara yönelik farklı Netflix içeriklerinde karakterlerin acı deneyimlerinin nasıl tasvir edildiğini analiz etti.

Hangi Netflix yapımları incelendi?

Araştırmacılar 60 saatten fazla görüntüye denk gelen 10 film ve altı TV dizisini inceledi. Filmler arasında Spider-Man: Homecoming, Alex Strangelove, Enola Holmes, Midnight Sun ve The Perfect Date yer aldı.

Bu arada incelenen diziler arasında Sex Education, Stranger Things, Outer Banks, Riverdale ve genç intiharı, cinsel saldırı ve tecavüz gibi konuları tartışmalı bir şekilde tasvir eden 13 Reasons Why da yer aldı.