Nihayet iyi haber: Akıllı telefon satışları dünya çapında toparlanıyor

Çok uzun süren karanlık bir dönemin ardından, akıllı telefon pazarı toparlanma sürecine giriyor gibi görünüyor.

Nihayet iyi haber: Akıllı telefon satışları dünya çapında toparlanıyor

2023 yılının sonuna yaklaşılırken, raporlar akıllı telefon satışlarının toparlanma sürecinde olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz iki yılda küresel akıllı telefon pazarında ciddi bir gerileme yaşandı ama nihayet durum normale dönüyor gibi gözüküyor. Bu da, kısa süre önce tanıtılan iPhone 15 serisi ve beklenen Galaxy S24 serisi için harika bir zaman içerisinde bulunduğumuz anlamına geliyor.

Canalys’in pazar araştırması raporuna göre, küresel akıllı telefon pazarının, geçtiğimiz yıla göre %5'lik bir düşüş ile bu yıl yaklaşık 1,12 milyar cihaz sevkiyatı yapması bekleniyor. Bu, pazarın geçtiğimiz yıl yaşadığı %12'lik düşüşle karşılaştırıldığında iyi bir gelişme olarak görülebilir. Gelecek yıl, akıllı telefon sevkiyatlarının 2023’e göre %4 oranında artması bekleniyor ve bu, Ocak 2024’ün sonundan önce raflara ulaşması beklenen Galaxy S24 için oldukça iyi bir işaret olabilir. 2027 yılına gelindiğinde küresel akıllı telefon pazarının yıllık %2,6 büyüyerek potansiyel olarak 1,25 milyar sevkiyata ulaşması bekleniyor.

Gelecek yıl, Avrupa akıllı telefon pazarı %7’lik bir büyüme ile en hızlı toparlanacak pazar olurken, Asya Pasifik ve MEA (Orta Doğu ve Afrika) pazarları yıllık sevkiyatlarda %6’lık bir büyüme ile Avrupa'yı yakından takip ediyor olacak. Latin Amerika pazarının gelecek yıl %4 büyümesi beklenirken, Çin pazarının %2 ile ufak bir büyüme görmesi söz konusu olabilir. Ancak Kuzey Amerika pazarında (Kanada ve ABD) %2’lik bir düşüş görülebilir.

Akıllı telefonlar kullanıcıların günlük yaşamında birçok şeyin merkezi haline geldiğinden dolayı, tüketiciler akıllı telefonlara daha fazla değer veriyor ve daha pahalı cihazlar satın alıyor. Akıllı telefonların ortalama satış fiyatı 2017’deki 332 dolardan 2023’te 440 dolara çıktı. Samsung’un stratejisi de bu doğrultuda şekilleniyor ve şirket, daha iyi karlılık için üst düzey telefonlarının satışlarını artırmaya çalışıyor. Örneğin şirket, gelecek yıl 20 milyondan fazla katlanabilir telefon satmayı hedefliyor.

Canalys Kıdemli Analisti Toby Zhu’nun açıklamasına göre sevkiyatlar 2017'deki zirvenin %20 altında kalsa da akıllı telefon sektörü en karanlık günlerinden açıkça çıkıyor. İyi haber şu ki tüketiciler cihazlarına her zamankinden daha fazla değer veriyor, ortalama satış fiyatları 2017’deki 332 ABD dolarına kıyasla şu anda 440 ABD dolarını aşıyor. Donanım üreticilerinin önemli büyüme pazarlarındaki tüketicileri cezbetmek için stratejik olarak gösterişli yeni özellikler sunmasını bekliyor.

Bu arada Canalys, gelecek yıl satılacak akıllı telefonların %5’inden azının cihaz içi yapay zeka yeteneklerine sahip olmasını bekliyor.