Nokia, NASA ile Birlikte Uzayda 4G Şebekesi Kuracak

Nokia, NASA ile anlaştı ve Uzaya 4G mobil ağı kurmanın ilk adımını attı. Bu işe, uydumuz Ay ile başlaması bekleniyor.

Nokia, Uzaya 4G Ağı Kuruyor

Nokia, bir kez daha uzaya çıkıyor. Evet, Nokia'nın uzaya çıkması ilk değil, daha önce bizimle de uzaya çıkmıştı. Hayır, şaka yapmıyoruz. Bundan 7 yıl önce CHIP olarak Türkiye'de ilk defa bir cep telefonu testini neredeyse dünyanın dışında, 35.000 metrede, uzay-dünya sınırında gerçekleştirmiştik. Bu testin detaylarını buradan okuyabilir, videosunu ise buradan izleyebilirsiniz.

Evet, şimdi konumuza dönelim. Nokia ve NASA, uzayda bir 4G ağı kurmak üzere el sıkışmış. Sağlanan 14.1 milyon dolarlık fon ile gerçekleştirilecek projenin hedefi şimdilik Ay. 2024 yılında Ay'da kalacağı düşünülen astronotların iletişimi için hazırlanacak 4G altyapısı için imzalar atılmış, çalışmalar başlıyor.

İNSANLIK AY'A DÖNÜYOR

Nokia'nın Ay projesi LTE hattı kurmak üzerine olurken, NASA'nın tarafında ise asıl konu Artemis projesi. NASA, Artemis adını verdiği proje ile bir kez daha Ay'a dönmek istiyor. İnsanlığın Ay'a ilk ayak bastığı 1969 yılı üzerinden geçen 51 sene sonra başlatılan projede, 2024 yılında, Ay yüzeyine seyahatin 55. yıldönümünde NASA, Ay'a tekrar ayak basmak istiyor.

1969 yılındaki projede astronotların iletişimi için radyo frekanslarına dayalı S-Band teknolojisi kullanılıyordu, fakat bu teknoloji artık yetersiz görülüyor. O nedenle NASA, 4G'den yararlanmak istiyor.

Okuyucu Yorumları