Nükleer bir savaş çıkması durumunda Dünya'yı bekleyen felaket senaryosunda neler var?

Yeni simülasyonlar, 2022’de yaşanacak bir nükleer savaşın küçük çaplı bir buz devrinin oluşmasına neden olabileceğini gösteriyor...

Nükleer bir savaş çıkarsa, Dünya'da neler olacak?

Nükleer savaş tehdidi, Soğuk Savaş'tan bu yana ilk defa bu kadar yüksek perdeden dillendiriliyor. Peki ama bir nükleer savaş sonrasında Dünya'da neler yaşanabilir? Bilim insanlarından oluşan bir ekip bugünün dünyasında atom bombaları uçmaya başlarsa ne olacağı konusuna bilimsel bir bakış açısı getirdi. Tahmin edebileceğiniz gibi, sonuçlar, oldukça korkutucu.

AGU Advances dergisinde yayınlanan çalışma, dünyanın dokuz nükleer gücünden herhangi ikisi ya da fazlası arasında gerçekleşecek bir nükleer savaşın, üst atmosfere devasa is ve duman pompalanmasına nasıl yol açacağını ayrıntılarıyla anlatıyor. Sonuçta, Güneş ışınları bloke ediliyor ve küresel sıcaklıklar bir ay içinde 7,2 derece düşüyor.

Okyanuslar, yüzyıllar olmasa da on yıllar boyunca dünyayı bir "Nükleer Küçük Buz Çağı"na sürükleyen nükleer savaştan daha da fazla etkilenen yerler olacak. Okyanus sıcaklıkları, özellikle kuzey kesimlerinde düşecek ve artan deniz buzu, Pekin'in Tianjin Limanı, Kopenhag ve St.Petersburg gibi büyük limanların etrafındaki suları donduracak. Küresel ticaret durma noktasına gelebilir.

Okyanusun donması ve Güneş'in olmaması, deniz yosunlarının toplu olarak yok olmasına neden olacak. Bunlar, deniz besin ağının çoğunun temelini oluşturduğundan, okyanuslardaki canlılar aç kalacak ve bu da balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin neredeyse tamamen yok olmasına neden olacak.

Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden, çalışmanın baş yazarı Yardımcı Doçent Cheryl Harrison, "Kimin kimi bombaladığı önemli değil. Hindistan ve Pakistan ya da NATO ve Rusya olabilir. Duman bir kez üst atmosfere yayıldığında, küresel olarak yayılacak ve herkesi etkileyecek” diyor.

Şu anda dünyada dokuz ülkenin nükleer silahı bulunuyor. Bu savaş başlıklarının çoğu teknik olarak "emekli" olsa da, sayısının yaklaşık olarak 13.000 olduğu tahmin ediliyor. Savaş başlıklarının ezici çoğunluğu ABD ve Rusya'nın elindeyken, Fransa, Çin, Birleşik Krallık, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore’nin elinde de 1.000’den biraz fazla savaş başlığı bulunuyor.