Nvidia, Amazon'dan sonra Google'ın ana şirketi Alphabet'i de ezdi geçti

Geçtiğimiz günlerde en değerli şirketler listesinde Amazon'u geride bırakan Nvidia, şimdi de Google'ın ana şirketi Alphabet'in üzerine çıkarak dördüncülük koltuğunu ele geçirdi. Nvidia'nın üzerinde yere alan diğer 3 şirket haberimizde...

Nvidia, Amazon'dan sonra Google'ın ana şirketi Alphabet'i de ezdi geçti

Nvidia, Amazon’u geçtikten sadece bir gün sonra, Çarşamba günü piyasa değeri açısından Alphabet’i de geride bıraktı.

Bloomberg, çip üreticisinin hisselerinin şu anda 1,83 trilyon dolar değerinde olduğunu ve Google’ın sahibi olan şirketin 1,82 trilyon dolarlık piyasa değerini çok küçük bir farkla geride bıraktığını bildirdi. Bu, Nvidia’yı yapay zeka patlamasının ardından Microsoft (3,04 milyar dolar), Apple (2,84 milyar dolar) ve Suudi Aramco’dan sonra dünyanın dördüncü en değerli şirketi yapıyor. Şirket şu anda OpenAI’nin ChatGPT’si ve Microsoft, Meta ve Amazon’un yapay zeka projelerinin çoğunluğu da dahil olmak üzere kullanımda olan LLM’lerin çoğuna güç veren H100 çiplerini üretiyor.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, Nvidia’nın sanal tekelini devirmek için kendi GPU çiplerini geliştirmeyi umdukları bir AI çip yarışında mücadele veriyor. İronik bir şekilde, Bloomberg’in belirttiği üzere, Nvidia’nın en büyük yapay zeka çipi satışları da bu şirketlerden geliyor. Santa Clara merkezli firma, önceki modele göre daha fazla bellek kapasitesine ve bant genişliğine sahip üstün bir yapay zeka çipi olan H200'ü piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Reuters, bu ayın başlarında yayınladığı bir haberde, Nvidia’nın diğer şirketlerin kendi özel AI çiplerini üretmesine yardımcı olmaya adanmış bir birime 30 milyar dolar yatırım yaptığını bildirdi. Yani şirketler kendi yapay zeka çiplerini üretmeyi seçseler bile Nvidia da bu gelişmelerden pay alabilir.