Ne Intel, ne de Samsung: Nvidia, tüm dev rakiplerini geride bırakarak liderlik koltuğuna oturdu

Dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan Nvidia, bu yılın üçüncü çeyreğinde Intel, Samsung ve TSMC'yi geride bırakarak en karlı yarı iletken firması olmayı başardı.

Nvidia, tüm dev rakiplerini geride bırakarak liderlik koltuğuna oturdu

Nvidia, rakipleri olan Intel, Samsung ve TSMC gibi devleri geride bırakarak dünyanın en yüksek karlılığa sahip yarı iletken çip markası olmayı başardı. 2023'ün ilk çeyreğinde dördüncü sırada yer alan GPU üreticisi, devam eden üretken yapay zeka patlamasının etkisiyle 2023'ün üçüncü çeyreğinde en büyük yarı iletken firması haline geldi.

Taipei merkezli finansal analist Dan Nystedt, Intel, Nvidia, Samsung Semiconductor ve TSMC'nin 2021'in 1. çeyreğinden bu yana tüm çeyreklere ait finansal sonuçlarını değerlendirdi. Bu rakamlar, Nvidia'nın tüm rakiplerini geride bırakarak dünyanın en karlı çip şirketi konumuna yükseldiğini gösteriyor. Nvidia'nın bu yılın üçüncü çeyreğindeki geliri 18,12 milyar dolar, karı ise 10,42 milyar dolar. Bu, yıldan yıla %206'lık bir artış anlamına geliyor ve bu karın çoğu veri merkezleri ile ilgili yapay zeka çiplerine dayanıyor.

Buna karşılık, dünyanın en büyük fason çip üreticisi TSMC 17,28 milyar dolar gelir ve 7,21 milyar dolar kar elde etti. Intel'in 3 çeyrek 2023 geliri 14,16 milyar dolar olsa da 8 milyon dolar zarar etti. Samsung'un çip tasarım ve üretim kolu olan Samsung Semiconductor, 2023'ün üçüncü çeyreğinde 12,52 milyar dolar gelir elde etti, ancak zararı 2,86 milyar dolara yükseldi.

Samsung, bellek çiplerinin fiyatlarının düşmesi ve müşterilerin son birkaç yıldır temkinli davranması nedeniyle zor günler geçiriyor. Ancak, bellek yongalarına olan talebin önümüzdeki çeyreklerde artması bekleniyor. Samsung ayrıca çip üretim teknolojisini geliştirmek için çok büyük yatırımlar yaptı; AMD ve Qualcomm'dan bazı çipleri yapmak için sözleşme alması bekleniyor.