NVIDIA, Windows PC'ler için Arm tabanlı işlemciler üzerinde çalışıyor

Nvidia, Windows PC'ler için Arm tabanlı işlemciler üzerinde çalışıyor ve sessiz sedasız bir şekilde Intel'e rakip olmaya hazırlanıyor.

NVIDIA, Windows PC'ler için Arm tabanlı işlemciler üzerinde çalışıyor

Nvidia’nın Windows PC’ler için Arm tabanlı işlemciler yapmayı planladığı bildiriliyor. Reuters’in belirttiğine göre şirket, Microsoft’un işletim sistemiyle uyumlu işlemciler tasarlayarak “sessiz bir şekilde” Intel’e karşı rekabetini başlattı. Nvidia’nın çipleri 2025 gibi erken bir tarihte satmaya başlayabileceği söyleniyor.

Bu hamle, Microsoft’un Windows PC’ler için Arm tabanlı işlemciler ile Apple’a meydan okuma yönündeki daha geniş hedefinin bir parçası olarak görülüyor. Araştırma firması IDC’nin üçüncü çeyrek ön verilerine göre iPhone üreticisi, üç yıl önce Arm tabanlı Apple silikonlarını piyasaya sürdüğünden bu yana pazar payını neredeyse iki katına çıkardı. Şirketin kendi üretimi Mac çipleri, çip üzerinde yapay zeka görevleri dahil olmak üzere performansı ve pil ömrünü Intel işlemcilerinin henüz yakalayamadığı bir düzeyde dengeliyor.

Kısa bir süre önce Nvidia’nın başka Arm tabanlı çiplerini de görmüştük ancak bunlar veri merkezleri için tasarlanmıştı. Ayrıca Nvidia, Arm Holdings’i 2020’de 40 milyar dolara satın almayı planladığını duyurmuş, ancak 2022’nin başlarında anlaşmadan vazgeçilmişti.

AMD’nin de 2025 gibi erken bir tarihte Arm tabanlı PC çiplerini piyasaya sürmeye hazırlandığı biliniyor. İki şirket, 2016’dan bu yana Windows dizüstü işlemcileri üreten Qualcomm’a katılacak. Reuters, Qualcomm’un Arm tabanlı Windows çip tasarımları için Microsoft ile yaptığı münhasırlık anlaşmasının 2024’te sona ereceğini ve kısa süre sonra yeni rakiplerin ortaya çıkmasının mümkün olacağını bildiriyor. Arm çiplerini kullanan Windows, şu ana kadar tam anlamıyla heyecan verici bir başarı elde edemedi.

Danışmanlık firması D2D Advisory’nin genel müdürü Jay Goldberg, Reuters ile yaptığı görüşmede “Microsoft, 90’lı yıllardan itibaren Intel’e bağımlı olmak istemediğini, tek bir satıcıya bağımlı olmak istemediğini öğrendi” dedi ve ekledi: “Eğer Arm gerçekten PC (çipi) alanında başarılı olsaydı, Qualcomm’un tek tedarikçi olmasına asla izin vermezlerdi.

Teknoloji endüstrisinin büyük bir kısmı gibi Microsoft da geleceğini üretken yapay zeka üzerine kurarken, gelecek çiplerin de ağırlıklı olarak buna odaklanması şaşırtıcı değil. Şirketin çip üreticilerini gelişmiş yapay zeka destekli silikonları geliştirmeye çağırdığı bildiriliyor. Kısa bir süre önce Microsoft, Windows’un herhangi bir yerindeki bağlamsal sorgulara yanıt vermek için kalıcı bir kenar çubuğunda OpenAI destekli bir sohbet robotu sağlayan Windows Copilot’u yayımladı.