Nvidia, ABD'nin Çin ambargosunu aşmak için çözümü buldu: "Zayıflatılmış" bir GPU...

ABD hükümeti yapay zeka araştırmaları için tasarlanan üst düzey çiplerin Çin'e satışını yasakladı, Nvidia çareyi buna uygun şekilde "körelttiği" yeni bir GPU üretmekte buldu.

Nvidia’dan Çin’e özel "zayıflatılmış" GPU

Nvidia, ABD hükümetinin kısa süre önce şirketlerin Çin ve Rusya gibi ülkelere yapay zeka eğitim ekipmanı satmasını sınırlamak için getirdiği kısıtlamaları aşmanın bir yolu olarak üst düzey A100 GPU'sunun "köreltilmiş" bir versiyonunu piyasaya sürdü. A800 olarak bilinen kart, orijinaliyle aynı devasa hesaplama yeteneklerine sahip ancak bir hesaplama kümesinde daha yavaş hızda iletişim kurabiliyor. The Wall Street Journal'a göre bu, A800'ün basit görevler için aynı derecede iyi olması gerektiği, ancak süper bilgisayar gibi bir şeyin parçası olduğunda önemli ölçüde daha az etkili olacağı anlamına geliyor.

İsmi açıklanmayan bir Nvidia sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada kartın "Çin'deki müşteriler için Nvidia A100 GPU'ya alternatif bir ürün" olduğunu ve "ABD Hükümeti'nin azaltılmış ihracat kontrolü için açık testini karşıladığını ve bunu aşacak şekilde programlanamayacağını" söyledi. WSJ, ABD'nin test ettiği spesifikasyonların tam olarak ne olduğunu açıklamasa da, bunların ara bağlantı hızlarının yanı sıra "diğer performans eşiklerini" de içerdiğini söylüyor.

ABD, Amerikan şirketlerinin Çin'e ne tür çipler satabileceği konusunda ağır sınırlamalar getiriyor. Ekim ayında Biden yönetimi, ülkeye ne tür çiplerin ve çip üretim ekipmanlarının satılabileceğine dair yeni kısıtlamalar getirerek üreticilerin ihracat lisansı almasını zorunlu kıldığını duyurdu. Eylül ayında Nvidia ve AMD yatırımcıları, üst düzey ürünlerinin ihracatına getirilen yeni kısıtlamalardan işlerinin etkilenebileceği konusunda uyardı.

Hükümet bu sınırlamaların Çin'in teknik ve askeri yeteneklerini sınırlama girişimi olduğunu söyledi. Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt gibi bazı teknoloji uzmanları ABD'nin buna ayak uyduramayacağı uyarısında bulunurken, diğer araştırmacılar silahlanma yarışı çerçevesine karşı çıkıyor. Bununla birlikte, A100 gibi çiplerin askeri ya da diğer kötü amaçlar için kullanılması mümkün. Bunların "insansız hava araçları için otomatik hedefleme sistemleri ya da Çin'in halkını gözetlemek için kullandığı yüz tanıma sistemleri" oluşturmak için kullanılabileceği not ediliyor.

A800'ün daha düşük bağlantı hızları bu çalışmaları engellemek ya da anlamlı bir şekilde yavaşlatmak için yeterli olsun ya da olmasın, Nvidia bunun hükümetin gereksinimlerini karşılamak için yeterli olduğunu düşünüyor gibi görünüyor.