Göçmenlikten en zenginler listesine uzanan yol: Nvidia'nın CEO'su ve kurucusu Jensen Huang kimdir?

Nvidia'nın CEO'su ve kurucusu Jensen Huang kimdir?

Göçmenlikten en zenginler listesine uzanan yol

Teknoloji şirketlerinin ve dünyanın yapay zekaya odaklanması bazı işleri ve çalışanları riske atabilir. Ama bazı endüstriler için muazzam bir güçlendirici etkisi görüyor. Tahmin edilebileceği gibi, bu yeni odaktan en çok faydalanan endüstrilerin başında, AI çiplerini üreten Nvidia gibi şirketler yer alıyor.

Business Insider’dan Zahra Tayeb’in bildirdiği üzere, California merkezli çip üreticisinin hisse fiyatları, üretken yapay zeka patlaması ile rekor seviyelere ulaşan ilk çeyrek sonuçlarının duyurulmasının ardından kayda değer bir yükselme yaşadı. Buna bağlı olarak, Bloomberg Milyarderler Endeks’ine göre Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın net serveti de geçtiğimiz hafta neredeyse 7 milyar dolarlık muazzam bir yükselme yaşadı.

Cuma günü hissenin yükselişinin artmasıyla beraber Huang’ın net serveti neredeyse 35 milyar dolara ulaştı. Şirketin 2023 yıllık raporuna göre Huang, 86,9 milyon Nvidia hissesine veya Santa Clara merkezli çip üreticisinin yaklaşık %3,5’ine sahip. Bloomberg’in bildirdiğine göre, Huang’ın net serveti bu yıl içerisinde şimdilik 21,1 milyar dolar arttı ve artık dünyanın en zengin 37’inci kişisi konumunda yer alıyor.

Göçmenlikten en zenginler listesine giden yol

1963'te Taipei’de Jen-hsun Huang olarak dünyaya gelen Huang, Bloomberg’in bildirdiğine göre çocukluğunun bir bölümünü Tayvan ve Tayland’da geçirdi. 1973’te Huang'ın ebeveynleri, çocuklarını Güneydoğu Asya ülkesindeki toplumsal kargaşa nedeniyle ABD’deki akrabalarının yanına gönderdi ve daha sonra kendileri de ABD’ye taşındı.

Huang’ın Wired ile 2002’de yaptığı röportaja göre, o sırada Washington eyaletine yakın zamanda göç etmiş olan Huang’ın akrabaları, yanlışlıkla Jensen ve erkek kardeşini hazırlık okulu yerine ıslah okulu olarak kabul edilen Kentucky’deki Oneida Baptist Enstitüsüne gönderdi.

Jensen Huang

Huang, 2012’deki bir röportajda NPR’ye “Ve çocuklar gerçekten kabadayı gibiydi” dedi ve devam etti: “Hepsinin ceplerinde bıçak vardı - ve kavga ettiklerinde bu hiç hoş değildi. Çocuklar yaralanıyordu.

Okuldaki öğrenciler aynı zamanda çalışmak zorundaydılar ve Huang’ın görevi tuvaletleri temizlemekti. Huang, NPR’ye “Hikayenin sonunda, orada geçirdiğim zamanı sevdim. Gerçekten çok ders çalıştık - gerçekten çok iş yaptık ve çocuklar gerçekten belalıydı” dedi.

Enstitünün web sitesine göre, 2019 yılında eşi Lori ile birlikte okulda bir kız öğrenci yurdu ve sınıf binası inşa etmek için 2 milyon dolar bağışta bulundu.

Huang ve kardeşi, daha sonra Oregon’a taşınarak ailesiyle tekrar bir araya geldi.

Masa tenisi şampiyonluğu da var

Huang’ın üniversiteye gittiği Oregon Eyalet Üniversitesi veya OSU’daki 2017 profiline göre, Beaverton’da lise öğrencisi olduğu sırada ulusal düzeyde genç masa tenisi şampiyonuydu. Ayrıca Huang, Stanford’dan elektrik mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi de aldı.

OSU’daki profiline göre Huang, elektrik mühendisliği temelleri laboratuvar derslerindeki partneri Lori Mills ile üniversitenin birinci yılında tanıştı ve beş yıl sonra evlendiler. Çiftin şu anda iki çocuğu var.

Huang 1984’te mezun oldu ve Fortune’un belirttiği üzere Cumartesi günü Ulusal Tayvan Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde yaptığı açılış konuşmasında “mezun olmak için mükemmel bir yıldı” dedi. Bu, kişisel bilgi işlem alanında yeni bir çağ başlatan ilk Mac bilgisayarların piyasaya sürüldüğü yıldı.

Nvidia’nın web sitesindeki biyografisine göre, OSU’dan mezun olduktan sonra, çip şirketleri LSI Logic ve Advanced Micro Devices’ta çeşitli rollerde çalıştı.

LSI Logic’ten ayrıldıktan sonra 1993 yılında Nvidia'yı kurdu.