Microsoft'tan, tarihin en kısa süren yasak kararı: Önce ChatGPT'yi yasakladı, hemen ardından yasağı geri çekti

Microsoft, "yanlışlıkla" şirkette ChatGPT kullanımını yasakladı...

Microsoft'tan, tarihin en kısa süren yasak kararı

CNBC’nin bildirdiğine göre Microsoft, “güvenlik ve veri endişeleri nedeniyle” çalışanlarının ChatGPT’yi kullanmasını geçici olarak yasakladı. Yeni kural, şirket içi bir web sitesinde duyuruldu ve hatta kurumsal cihazların AI sohbet robotuna erişmesi engellendi. Daha önce birçok teknoloji şirketi ChatGPT’nin şirket içinde kullanımını yasaklamış veya en azından caydırmaya çalışmış olsa da, OpenAI’nin en büyük ve en önde gelen yatırımcısı Microsoft’un aynı kararı vermesi kesinlikle ilginç bir durum.

Microsoft, ChatGPT’nin geliştiricisine daha önce yaptığı 3 milyar dolarlık yatırımın ardından, Ocak ayında önümüzdeki birkaç yıl içinde 10 milyar dolar daha yatırım yapma sözü verdi. Bing’in sohbet robotu gibi Microsoft ürünlerinde kullanıma sunulan yapay zeka destekli araçlar da OpenAI’nin geniş dil modelini kullanıyor. Ancak Microsoft’un bildirisinde “ChatGPT’nin uygunsuz kullanımı önlemek için yerleşik güvenlik önlemlerine sahip olduğu doğru olsa da, web sitesi yine de üçüncü taraf bir harici hizmettir” dediği bildirildi. Bu yüzden çalışanlara dikkatli davranmaları tavsiyesinde bulunan şirket, bunun AI görüntü oluşturucu Midjourney dahil olmak üzere diğer harici hizmetler için de geçerli olduğunu ekledi.

Microsoft’un ChatGPT’yi yasaklaması beklenmedik bir karar olsa da, aynı zamanda en hızlı sona erenlerden de biriydi. CNBC, haberi yayınlamalarının ardından Microsoft’un hızlı bir şekilde sohbet robotuna erişimi geri getirdiğini bildiriyor.

Bir şirket sözcüsü, haber ajansı ile yaptığı görüşmede, tavsiye niteliğinde açıkça ChatGPT’den bahsedilmesine rağmen yasağın bir hata olduğunu ve Microsoft’un hatasını fark eder etmez erişimi geri getirdiğini söyledi. Sözcü, “LLM’ler için uç nokta kontrol sistemlerini test ediyorduk ve bunları yanlışlıkla tüm çalışanlar için etkinleştirdik” dedi ve ekledi: “Daha önce de söylediğimiz gibi, çalışanlarımızı ve müşterilerimizi, daha yüksek düzeyde gizlilik ve güvenlik korumasıyla birlikte gelen Bing Chat Enterprise ve ChatGPT Enterprise gibi hizmetleri kullanmaya teşvik ediyoruz.