OpenAI ve Google arasında çok tartışılacak, gizli bir anlaşma mı var?

YouTube'un arşivindeki farklı dillerden milyarlarca video, yapay zekayı geliştirmek için kullanılıyor. OpenAI ve Google, YouTube videolarının metin dökümleri yardımıyla yapay zekaya konuşmayı ve anlamayı öğretiyor. Ancak bu konu bir telif hakkı sorununa neden olabilir.

OpenAI ve Google arasında çok tartışılacak, gizli bir anlaşma mı var?

Medyaya sızan bilgilere göre, OpenAI ve Google, yapay zeka modellerini YouTube videolarından kopyalanan metinler üzerinde eğiterek içerik oluşturucuların telif haklarını ihlal ediyor.

OpenAI, Google ve Meta'nın yapay zekalarına aktarabilecekleri veri miktarını en üst düzeye çıkarmak için ne kadar ileri gittiklerini anlatan rapor, bu şirketlerin uygulamaları hakkında bilgi sahibi olan çok sayıda kişiye atıfta bulunuyor.

Bu haber, YouTube CEO'su Neal Mohan'ın Bloomberg Originals 'a verdiği bir röportajda OpenAI'nin yeni metin-video oluşturucusu Sora'yı eğitmek için YouTube videolarını kullanmasının platformun politikalarına aykırı olduğunu söylemesinden birkaç gün sonra geldi.

Yapay zekayı YouTube içerik üreticileriyle bedavaya eğitmek

OpenAI, bir milyon saatten fazla YouTube videosunu yazıya dökmek için Whisper konuşma tanıma aracını kullanıyor ve bu videolar daha sonra GPT-4'ü eğitmek için de değerlendiriliyor. Daha önce de OpenAI'nin iki yapay zeka sistemini eğitmek için YouTube videolarını ve podcast'leri kullandığı iddia edilmiş ve OpenAI başkanı Greg Brockman'ın da bu ekipte yer alan kişiler arasında olduğu bildirilmişti.

Google sözcüsü Matt Bryant'a göreyse Google kuralları uyarınca "YouTube içeriğinin izinsiz olarak kazınması ya da indirilmesine" izin verilmesi mümkün değil ve şirket OpenAI'nin böyle bir faaliyetinden haberdar değil.

Ancak raporda, Google'da OpenAI'nin YouTube videolarını kendi yapay zeka modellerini eğitmek için kullandığını bilen ancak buna karşı harekete geçmeyen kişiler olduğu iddia ediliyor. Google ise bu eğitimler için sadece, içeriklerinin bu şekilde kullanılmasını kabul eden içerik oluşturucuların videolarını kullandıklarını söylüyor.

Raporda ayrıca, Google'ın Haziran 2023'te gizlilik politikasını, yapay zeka modellerini ve ürünlerini eğitmek için Google Docs ve Google Sheets dahil olmak üzere diğer servislerdeki içerikleri kullanabilecek şekilde değiştirmek istediği vurgulanıyor. Google'ın bu yeni politikaları Temmuz ayında yayınlandı.